Trebarnspappa om att hämta och lämna på förskolan

Det är sexton år sedan Jonas Nyman för första gången lämnade ett av sina barn på förskolan. Tre barn senare har han en del erfarenhet av vad som gör hämtning och lämning lättare och gladare. "Jag har medvetet valt att inte stressa när jag hämtar, jag åker hellre tidigare och har tid att vänta in. Att börja tiden tillsammans på eftermiddagarna med att vara sura är så trist", säger han.

"Det är ingen rolig start på dagen när man åker med ett tårfyllt barnansikte på näthinnan", säger Jonas Nyman.

"Det är ingen rolig start på dagen när man åker med ett tårfyllt barnansikte på näthinnan", säger Jonas Nyman.

Foto: Sanna Eriksson

Piteå2014-06-14 06:00

Tycker du att det är någon skillnad på att lämna förskolebarn i dag jämfört med 1998?

– Jag upplever att förskolepersonalen i dag är mer lyhörda. Naturligtvis kan det bero på att det är olika ställen och olika personal, men generellt tycker jag ändå att personalen verkligen visar att de bryr sig mer. Det är också signalerna jag får från andra föräldrar, säger Jonas Nyman.

Hur fungerar rutinerna vid lämning?

– Jag tycker att de fungerar jättebra. Det är alltid en ur personalen som är ansvarig för att ta emot barnen. Det är toppen, för då kan man snacka om det är något speciellt. Min erfarenhet är att man överlag har mer kontakt och samarbete med föräldrar i dag.

Hur tänker du när ditt barn inte vill bli lämnat?

– Visst händer det att det kommer tårar, men personalen säger att det går över några minuter efter att jag stängt dörren och det lugnar mig. Dessutom säger de att ’Går det inte över så ringer vi’. De poängterar också att jag gärna får ringa om jag vill kolla själv. Bara vetskapen om det lugnar mycket, det blir en trygghet i sig. För det är inte en rolig start på dagen – varken för barn eller föräldrar – när man åker med ett tårfyllt ansikte i fönstret på näthinnan.

 Hämtningarna då?

– Genom åren har det nog varit mer en regel än ett undantag att barnen vill vara kvar på förskolan. På något sätt känns det bra att de inte vill åka hem, jag tolkar det som att de har det bra på dagarna.

Men du har medvetet valt en strategi för att slippa tjata?

– Eftersom jag har valt att ta de flesta lämningar och hämtningar så bestämde jag mig tidigt för att inte ha bråttom. Jag väljer att hämta i god tid, då kan vi stanna en stund om det behövs. Jag kan sätta mig och leka med några andra barn eller prata med fröknarna. Efter ett tag kan Aron komma och säga ”Kom, pappa, så åker vi hem!”. Jag gillar att ha det lugnet och märker att det blir en skön start på vår tid tillsammans. ­Istället för att jäkta på, bli sura på varandra och vara på dåligt humör när man kommer hem.

Har du något fler tips?

– Att ha ett mellanmål i bilen. Kanske ett litet russinpaket eller en frukt. Ofta är det ett tag sedan mellanmål och när leken stannar av märks det på humöret att blodsockret är lågt. Då kan något litet göra underverk. Det har fungerat bra för oss. Överlag tycker jag att det ofta finns val och alternativ. När något fungerar mindre bra, funderar vi på varför och försöker ändra om.

Jonas Nyman

Ålder: Snart 50 år.

Familj: Sambon Sanna, barnen Marie, 18 år, Mattias, 14 år och Aron, 6 år.

Gör: Börjar snart nytt jobb.

Intressen: Film och trädgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om