Tre veteraner i basker blå

Martin Taaler, Hans Lundström och Roland Backlund i Piteå har en sak gemensamt. De har alla varit ute i FN-tjänst och varit utsatta för allt från flyganfall till granateld ochh krypskyttar.

Hans Lundström, Roland Backlund och Martin Taaler hissade vår blågula fana under onsdagsmorgonen.

Hans Lundström, Roland Backlund och Martin Taaler hissade vår blågula fana under onsdagsmorgonen.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2019-05-29 11:43

Under onsdagen är det veteranernas dag i Sverige vilket gör att Försvarsmakten hedrar alla de veteraner som haft FN-tjänst. I dag genomförs det ceremonier i hela landet, så också i Piteå där tre män i basker blå hissade vår blågula flagga vid stadshuset exakt klockan åtta i morse.

Kommunalrådet Helena Stenberg (S) anslöt när Martin Taaler, 76, Roland Backlund, 69 och och Hans Lundström, 60, hjälptes åt att veva upp flaggan med benäget stöd av Piteå kommuns vaktmästare.

Veteranerna har starka minnen från sina tjänstgöringar. Martin Taaler var på Cypern i tre månader under 1964. Han var knuten till Ing 1 i Stockholm och ingick en fredsbevarande styrka där det pågick strider mellan Turkiet och Grekland.

Han bär på en spännande historia från redan när han var barn.

– 1944 flydde min mamma och pappa med sina tre pojkar från Estland. Vi fick hjälp av folk i Finland att fly i en båt över till Sverige. Jag var två år då, säger Martin Taaler.

Efter lumpen vid Ing 1 sökte han FN-tjänst och fick bevittna svåra saker.

– En morgon satt jag med en liten turkisk flicka i knäet och gav henne salta jordnötter. Dagen efter blev hon skjuten av grekiska soldater. Jag såg när hon föll ihop. Det är något man aldrig glömmer.

Vid ett tillfälle fick han också ta skydd bakom en gammal buss när turkiskt flyg angrep området där han och hans kamrater befann sig.

Hans Lundström är född och uppväxt i Piteå. Efter militärtjänstgöringen vid T3 i Sollefteå under 1979-1980 sökte han FN- tjänst och kom till Saudiarabien där kriget "Desert Storm" pågick där Irak invaderat Kuwait.

– Jag var där i fem månader. Jag var tvätt- och förrådsman vid ett fältsjukhus nära Riad. Vi var över 500 personer på plats. Sedan sökte jag FN-tjänst i Somalia där jag var vid ett fältsjukhus i två månader och där var det ofta beskjutningar där krypskyttar sköt rätt in i campen. De gillade oss inte.

Hans Lundström drog sig trots det inte sig för att söka en ny tjänst och hans sista tjänstgöringar blev under Bosnienkriget där han var i två omgångar.

– 1994 var jag med och skyddade konvojer och städer. Sedan kom jag tillbaka 1998 då jag var lastbilschaufför.

Roland Backlund från Sollefteå har bott mesta delen av sitt liv i Jokkmokk. 1969 kom han till Piteå. Han har haft FN-tjänst två gånger. 1970 var han på Cypern och 1974 ingick han i en bataljon från Sverige i samband med att oktoberkriget bröt ut mellan Egypten och Israel

– Vi var placerade nära Suezkanalen. Efter en tid på den Egyptiska sidan flyttades vi över till den Israeliska sidan, minns Roland Backlund.

– Det är stort att i dag samlas alla Sinaisoldater runt om i Sverige. Totalt tjänstgjorde 6 000 personer mellan 1973–1980.

De tre baskrarna summerar att det har varit med om bistra saker, allt från att ha hämtat lik till att utsättas för granatattacker och de har sett folk dö framför ögonen på dem. Men de skulle göra om det om de fick chansen.

– Ja, och vilken enorm sammanhållning det var mellan oss som varit ute, säger Roland Backlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om