Tre frågor till...

Mat och klimat (Medströms Bokförlag).

Mat och klimat (Medströms Bokförlag).

Foto: Medströms Bokförlag

Piteå2009-06-02 06:00

... Johanna Björklund, som är ledande forskare inom mat- och klimatfrågor och en av författarna bakom boken Mat och klimat (Medströms Bokförlag).
- Genom att äta närodlat, välja frukt och grönsaker efter säsong, äta mindre kött och äta fisk som inte hotas av överfiske. Det är också viktigt att äta upp den mat man har köpt. Vi slänger 30 procent av all mat vi köper hem.
- Flygtransporterat livsmedel. Och kött, eftersom foderproduktionen orsakar skövling av regnskog. Ät i så fall kött från kor som betat i hagmarker.
- Ja, ibland. Köper man närodlat så är livsmedlen ofta färskare och innehåller mer näringsämnen. I importerade varor finns det dessutom ofta rester av bekämpningsmedel. Äter vi mindre kött och mer grönsaker, så är det ju både billigare och hälsosammare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om