Tre "drottningar" som blivit måltavla för Pitebornas kärlek

Linda Andersson, från Piteå, var en av 1990-talets mest framgångsrika svenska simmerskor. Hon är numera bosatt i Frövi, en bit från Örebro. Den forna simdrottningen säger om den aktiva simkarriär hon lämnade bakom sig 1996: - Simning är en fantastisk sport! Samma år utsågs hon till Årets Pitebo.

Så sent som i augusti i år var Magdalena Forsberg, i Älvsbyn i samband med Älvsby IF:s 100-årsjubileum.

Så sent som i augusti i år var Magdalena Forsberg, i Älvsbyn i samband med Älvsby IF:s 100-årsjubileum.

Foto: Therese Hedman

PITEÅ2009-10-17 06:00
Det var för sin målmedvetna satsning i simbassängen i flera års tid, vilken sedan förde henne till OS, hon utsågs till Årets utflyttade Pitebo.
Men karriärresan för Linda Andersson, som då hette Olofsson i efternamn, och det sätt hon fick avbryta tävlingsidrotten på var tuff. Efter OS 1996 drabbades hon nämligen av sjukdom.
Ingen bitterhet
- Jag insjuknade vid Luciatid 1996 och fick sedan ligga på sjukhus i åtta månader, berättar Linda Andersson men tillägger med liv och kraft i rösten:
- Jag bär ingen bitterhet med mig över hur det slutade. Visst saknar jag tävlingssimningen. Det var den bästa perioden i mitt liv, men nu har jag gått vidare.
Största meriterna som aktiv var ett VM-silver och ett VM-brons. Hon deltog i OS 1992 och 1996.
Det tog ett år innan hon var helt återställd från sjukdomen. Då hade hon kommit till den fasen i sitt liv att hon ville pröva något nytt.
Det blev jobb inom försäkringsbranschen, innan hon bytte bana.
Det Linda Andersson sysslar med i dag är nära knutet till simningen, som produktansvarig i Sverige för baddräktstillverkaren Speedo och som sponsoransvarig för Skandinavien.
Hon följer fortfarande med stort intresse simningen i tv och var för övrigt, vid OS 2008, expertkommentator i tv, i studioprogrammet Den olympiska studion.
Den lilla delfin hon en gång tatuerade bär hon med sig som en liten påminnelse om att det en gång gick lätt och snabbt i det våta elementet.
- Visst hoppar jag fortfarande ner i bassängen och visst händer det att jag crawlar fram rätt snabbt.
Med en betoning som får lyssnaren att inse att det finns åtskilligt av liv och kraft i den tidigare simdrottningen från Piteå.
Sedan sju år tillbaka är hon gift. Olofsson är bytt till Andersson. I familjen finns två flickor, som dock inte valt att i första rummet sätta mammas intresse för simning.
- De har valt att träna judo, som är pappans gren, säger Linda Andersson.
En gång Pitebo, alltid Pitebo, påpekar Linda Andersson under samtalets gång, men beklagar att det oftast blivit fler besök på andra platser än i Piteå.
- Hem blir det bara då och då numera, inflikar hon slutligen.
Rötter i Lappland
"Tack för att ni valde att utnämna mig till årets mentala pitebo. Jag känner mig djupt hedrad över detta".
Det var med tacksamhet och stolthet Kajsa Bergqvist tog emot utnämningen Årets Pitebo år 2001.
Höjdhopps-Kajsa, som ständigt siktade mot högre mål, fick "ambassadörstiteln" för att hon med stark entusiasm försökte nå nya höga höjder och för att hon med sin spontanitet och charm blev en värdefull tillgång för idrotten.
Under många år var hon en av världens bästa höjdhopperskor.
- Jag har visserligen rötter i Lappland och jag har ju varit i Piteå, 1998 tror jag det var på Superstargalan i Lillpite, berättade hon när hon nåddes av beskedet om utnämningen och uttryckte sin uppskattning över den "läckra glasskulpturen.
Rötterna i Lappland, de hör hemma på mamma Elsas sida. Hon kommer nämligen från Dorotea.
Som liten drömde Kajsa Bergqvist om en annan typ av luftfärd än höjdhopp. Hon siktade in sig på att bli astronaut. Nu blev det inte så. De högre höjderna nådde hon istället genom höjdhopp. Efter att de sista åren av karriären ha drabbats av skador tog Bergqvist beslutet, i början av år 2008, att avsluta friidrottskarriären. Det blev då ett jobb i finansbranschen. Hon är också UNICEF-ambassadör.
Sedan ett par år tillbaka är hon gift med Måns Herngren.
Makalös karriär
Besökt Piteå har även skidskytten Magdalena Forsberg, född Wallin, som blev årets mentala Pitebo 2002. Hon har åkt skidor på Vallsberget några gånger, varit i Piteå för att lyssna på en konsert med Tower of Pover, varit vid Havsbadet när hon deltog i junior-SM på skidor och även medverkat i föreläsningar. Så sent som i augusti i år var hon i Älvsbyn i samband med Älvsby IF:s 100-årsjubileum. I Älvsbyn pratade hon om motivation och mål och hur man når dem.
Efter två OS-brons, sex VM-guld och 42 världscupsegrar gick hon definitivt i mål inom det aktiva idrottandet. Hon är den svenska idrottsutövare, som flest gånger, fyra, tilldelats Jerringpriset.
Sedan Magdalena Forsberg avslutade sin skidskyttekarriär 2002 jobbar hon bland annat med föreläsningar. I sitt nya liv som föreläsare pratar Forsberg om att sätta upp mål och hur man når dem.
Juryn för Årets Pitebo pekade på hennes makalösa karriär och att det bakom framgångarna fanns en varm, charmfull, ödmjuk och seriös personlighet. Efter karriären har hon även verkat som skattekonsult och arbetat för SVT-sport som skidskytteexpert. 2008 utnämndes hon till hedersdoktor vid Mittuniversitetets humanvetenskapliga fakultet.
Sedan 1996 är Magdalena Forsberg gift med den före detta längdåkaren och skidskytten Henrik Forsberg och de är numera föräldrar. Familjen bor i Bergeforsen i Timrå kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om