Åkeriföretaget har under snart tre års tid använt sig av en tjänst för att följa medarbetarnas mående. Varje vecka får alla anställda en fråga om hur de mår och får trycka i grön, gul eller röd gubbe.
– Från början kommer det sig ifrån att en person i personalen mådde dåligt, då började vi mäta varje vecka, säger Anders Ringbjer, vd.
Blir det flera gula gubbar i rad eller en röd gubbe tar arbetsledaren kontakt med medarbetaren för att stämma av läget och sätta in åtgärder. För företaget är den största vinsten att tidigt fånga upp om det är något som skaver hos medarbetarna.
– Generellt har vi en hög svarsfrekvens, även om det inte är 100 procent. Som HR-chef tycker jag det är skönt med den här metoden utifrån att vi har personal som framför allt jag knappt ser. På det här sättet får alla chansen att flagga om det finns ett behov. Men sedan ska man inte förneka att korridorssnacket också är väldigt viktigt, säger Marie Lundin.
Hela det arbetet har sedan lett fram till konkreta åtgärder som gjort att man vill nå utanför företaget. Ett led i det har bland annat varit att sponsra de föreningar som har ungdomsverksamhet. I augusti 2023 ändrade man sin sponsringspolicy.
– Vi har sponsrat mycket och vi vet att det finns ungdomar som inte har råd av olika anledningar. För något år sedan vred vi om sponsringen till att föreningar får söka bidrag till de barn som inte har råd att betala. Vi får in ansökningar varje kvartal och vi ser också att när en ny säsong börjar så ökar efterfrågan, säger Anders Ringbjer.
Ett annat initiativ som växt fram är konceptet Psykbra. Där är ambitionen att skapa mötesplatser för ungdomar. Första träffen, en epaträff, anordnade man i somras tillsammans med kuratorer, skolsköterskor och fältare. Grunden till Psykbra bygger på den enkät som Piteå kommun skickar ut till ungdomar i årskurs 7 och 9 på högstadiet samt årskurs 2 på gymnasiet. I resultatet från 2022 visar den att 10 procent av ungdomarna svarat ja på frågan om de under de senaste 12 månaderna känt sig så deppig att de allvarligt funderat på självmord.
– Det är skrämmande. Vi hinner inte med för det går så snabbt med alla nya påtryckningar som kommer. Det modifieras och ändras och vi vuxna hänger inte med. Det känner man själv som förälder, hur ska jag skydda mitt barn och hur ska jag få det att bli motståndskraftigt, säger Marie Lundin, HR-chef.
Initiativet med en Psykbra-träff var välkommet och redan nu planerar man inför nästa stora träff som kommer att äga rum under kommande vår.
– Vi vet att ungefär hälften av alla ungdomar i Piteå inte är med i någon förening och just epor låg oss ganska nära till hands. Nu är utmaningen att hitta de aktiviteter som känns roliga och intressanta för många ungdomar, så att vi kan locka så många som möjligt att komma dit, säger Marie Lundin.
Men för Pohjanen och Ström stannar inte arbetet där. De vill nå ännu bredare och riktar sig nu till näringslivet.
– När vi tagit fram Psykbra började vi fundera på vad nästa steg är. Det som behövs är att vi får fler kontaktytor med en ökad kunskap, säger Anders Ringbjer.
Nu är alltså tanken att inom ramen för Psykbra sälja en utbildning till företag där anställda får gå en kurs och lära sig mer om psykisk hälsa, vilka signaler man ska vara uppmärksam på och hur man fångar upp någon som drabbats av psykisk ohälsa i ett tidigt skede. Men huvudsyftet är att överskottet ska räcka till att utbilda alla ungdomsledare i Piteå.
– Vi måste få med oss fler i näringslivet. En utbildning i psykisk ohälsa, om vilka tecken de kan se och vem de ska vända sig till om de uppmärksammar det här. Näringslivet ska bli duktiga på det själva och vi får ut effekten att alla ungdomsledare blir utbildade i det, säger Anders Ringbjer.
Under fredagsmorgonen presenterade företaget sin idé för andra företagare och de hoppas på gott mottagande.
– Vi hoppas att man blir inspirerad att vara med oss i den här satsningen, faktiskt så inspirerad att man tar ett aktivt beslut att vara med, säger Marie Lundin.