Transport kräver större löneökning än LO

Avtalsrörelsen närmar sig med stormsteg. Transport går längre än LO och kräver en löneökning på 5,5 procent och ett engångsbelopp på 5 712 kronor. Piteåbon Olov Wiklund, ombudsman, utesluter inte stridsåtgärder. "Jag tror många ute i leden är beredda på konflikt", säger han.

Olov Wiklund, ombudsman för Transportarbetareförbundet, tror på hårda förhandlingar i årets avtalsrörelse.

Olov Wiklund, ombudsman för Transportarbetareförbundet, tror på hårda förhandlingar i årets avtalsrörelse.

Foto: Privat

Piteå2023-02-20 18:00

LO uppger att deras lönekrav är de högsta på 25 år – löneökningar på 4,4 procent och en låglönesatsning för dem som tjänar mindre än 27 100 kronor per månad. 

Transportarbetareförbundet kräver betydligt mer än så. 

– Våra krav är 5,5 procent istället för LO:s 4,4 procent. Vi kräver även ett engångsbelopp för löneökningen vi förlorade under coronapandemin – 816 kronor per månad under sju månader, sammanlagt 5 712 kronor, säger Olov Wiklund.

Krav på engångsbelopp är inte helt vanliga i svensk avtalsrörelse.

– Det har väl hänt någon gång historiskt. Det är ungefär lika vanligt som att vi behöll samma avtal i sju månader när hela avtalsrörelsen flyttades fram och de anställda tappade löneökningar i sju månader, säger Wiklund.

Transport tycker att LO:s krav är för låga. Förbundet har jämfört sin avtal med industrin i Europa och där ligger Sverige betydligt lägre. 

– Tyskarna har 6,5 procent och 8 procent beroende på hur långa avtalen blir. Det har man tittat på tidigare i svensk avtalsrörelse, men nu gör man inte ens det. Inflationen är för hög för att följa, så då har man lagt sig ännu lägre, säger Wiklund.

Transport centralt har lämnat över sina krav till arbetsgivarorganisationen Transportföretagen. Innan förhandlingarna inleds ska industrin och Svenskt näringsliv komma överens om "märket", som de flesta löneavtal utgår ifrån.

Olov Wiklund tror inte på någon hjälp från det hållet.

– "Märket" landar nog på strax under 4,4 procent skulle jag tro, jag tror inte det blir mer än det LO krävt i alla fall. Men i nuläget är det ingen som vet, det ska förhandlas först, säger han.

Wiklund är kritisk till de begrepp arbetsgivarorganisationen brukar ta till under förhandlingarna.

– Jag har varit med i ganska många avtalsrörelser och enligt dem är vi alltid på väg in i en lågkonjunktur eller på väg ut ur en lågkonjunktur, säger han.

De nuvarande avtalen går ut sista mars och Olov Wiklund utesluter inte stridsåtgärder.

– Jag skulle tippa att ute i leden är det ganska många som skulle vilja gå in i en konflikt för högre lön och bättre villkor. Enligt oss har vi fått stå tillbaka en längre tid, så jag tror vi är beredda att gå ganska långt. Jag utesluter inte en konflikt längre fram i vår, säger Olov Wiklund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!