Transport ifrågasätter obemannat härbärge

Väktarnas fackförbund ser stora risker med ett obemannat natthärbärge. "Det finns en hotbild", säger Robert Savela, Transportarbetareförbundet.

Robert Savela, Transportarbetareförbundet, är positiv till ett härbärge, men menar att upplägget väcker frågor kring väktarnas arbetsmiljö.

Robert Savela, Transportarbetareförbundet, är positiv till ett härbärge, men menar att upplägget väcker frågor kring väktarnas arbetsmiljö.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2018-12-21 14:14

Transportarbetareförbundet avdelning 26 i Norrbotten sällar sig till kritikerna mot det obemannade natthärbärget i Blomska gården. Ordförande Robert Savela ser "uppenbara arbetsmiljörisker med upplägget" och har skickat en skrivelse till Piteå kommun med flera frågor.

– Det är jättebra att det finns ett härbärge, men man behöver också göra det på rätt sätt och se till att det är tryggt och säkert. Inte något hafsverk. Här känns det som att man har haft en god tanke, men att det har blivit lite för bråttom, säger han.

Pengarna som kommunledningen avsatt för härbärget räcker inte till personal och ännu har man inte hittat någon som vill öppna och stänga portarna mot ett begränsat bidrag. Svenska kyrkan har dragit sig ur eftersom man inte längre har råd att ta det största ekonomiska ansvaret. Transportarbetarförbundet företräder väktarna och Robert Savela ställer sig frågande till om något vaktbolag vill ta på sig uppdraget att titta till de boende under de här premisserna.

– Vi ser en risk. Då blir det en arbetsmiljöfråga för våra medlemmar och deras säkerhet, säger Robert Savela.

Bland annat undrar han hur många väktare som ska göra ronderingarna och om det finns någon riskbedömning.

– Vi rekommenderar starkt utifrån hotbild att det ska vara två, och vi kan också kräva det utifrån vissa lagstöd, säger Robert Savela.

Enligt honom påverkas riskbedömningen av vem som kommer att bo på härbärget.

– En drogad person till exempel är oberäknelig. Jag har själv jobbat som väktare och taxichaufför och har erfarenhet av att en person som är drogpåverkad kan vara fantastiskt trevlig, till att i nästa stund vända och bli jätteaggressiv.

Dessutom vill Transportarbetarförbundet veta vem som är ansvarig om något händer på natten, till exempel våld, brand eller hot. Dessutom ställer man sig undrande till om det är väktarna som ska säkerställa att inte fler än tio personer kommer in i samband med låsning. Vem har ansvar om det blir tumult?

– Vad händer om man måste neka någon inträde och det är 25 minusgrader och de vägrar? Ska vi tillkalla polis? Vad händer om någon fryser ihjäl för att de inte får komma in? Vem är ansvarig då?

Skulle du vilja vara den som stänger in de här 10 personerna på kvällen?

– Utifrån den roll jag har haft som väktare skulle jag inte velat göra ett sånt uppdrag. Dels för att jag skulle kunna hamna i ett läge där jag måste neka frysande personer tillträde. Det skulle vara jättejobbigt. Samma sak om man kommer in i lokalen och ser att något har hänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om