Träningsläger inför högskoleprovet

Ska du göra högskoleprovet i höst och känner att kunskapen något av ämnena känns lite rostigt? Då kan du anmäla dig till vuxenutbildningens workshops för att friska upp kunskaperna.

Workshop. Behöver du friska upp minnet inför högskoleprovet erbjuder vuxenutbildningen i Piteå workshops på kvällstid  i svenska, engelska och matte vid månadsskiftet. (Arkivbild)

Workshop. Behöver du friska upp minnet inför högskoleprovet erbjuder vuxenutbildningen i Piteå workshops på kvällstid i svenska, engelska och matte vid månadsskiftet. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

PITEÅ2016-09-21 10:58

För dem som ska göra höstens prov, som äger rum den 29 oktober, erbjuder vuxenutbildningen i Piteå sedan några år tillbaka en kvälls "träningsläger" i ämnena engelska, matte och svenska. Kvällskurserna, som hålls i månadsskiftet, leds av ämneslärare på Studiecentrum. Antalet platser är begränsat på respektive kurs, först till kvarn gäller.

– Det finns fortfarande platser kvar, säger matteläraren Maria Lundkvist.

Hon vill särskilt framhålla att workshopen är öppen för alla som ska göra provet, alltså inte enbart för dem som går vuxenutbildning. Och just matematiken brukar inte sällan vara en hård nöt att knäcka, så workshopen är ett gyllene tillfälle att friska upp minnet.

Två prov per år

Högskoleprovet anordnas två gånger per år. De som deltar kan använda resultatet för att söka till universitet och högskola i en särskild urvalsgrupp, och ökar därmed sin chans att komma in på utbildningen. Provresultatet kan användas i fem år.

Provet. som tar en hel dag, brukar genomföras på hundratalet orter, däribland Piteå. Provet består av fem delprov i olika ämnen. Ansökningstiden till höstens prov har redan gått ut, har man missat den får man ge sig till tåls till nästa vår.

Träna med gamla prov

www.studera.nu finns mer informarion om högskoleprovet. Där finns också exempel på gamla prov, för den som vill förbereda sig lite extra.

Regeringen flaggade i våras för att högskoleprovet kan komma att förändras i framtiden, och att dess betydelse vid antagning till utbildningar kan komma att minska. Bland annat vill man införa en nedre åldersgräns för att utesluta gymnasister, med syfte att förhindra att de använder högskoleprovet i stället för sina betyg vid ansökan. En utredare arbetar just nu med frågan.

LÄS OCKSÅ: Högskoleprovet kan få minskad roll

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!