I länet finns tio artrosskolor där sjukgymnasterna är utbildade av BOA-registret. Fem sjukgymnaster i Piteå har gått utbildningen och alla vårdcentraler i kommunen som hör till landstinget erbjuder artrosskola. Först får deltagarna tre teoripass där de får lära sig om sjukdomen, diskutera med varandra utifrån egna erfarenheter och träffa patientförening. Därefter följer att lära sig träna på rätt sätt för att lindra besvären.
- Det finns generella program men det passar inte för alla, det är viktigt att göra en individuell anpassning, säger Tomas Johansson, sjukgymnast på Norrfjärdens vårdcentral.
Artros är inte som många tror en förslitning utan en ledsjukdom. Inaktivitet leder till ökad smärta.
- Vi har enkla, basala övningar som alla kan göra hemma, säger Jörgen Gustavsson, sjukgymnast på Hortlax vårdcentral.
"Jättestor nytta"
Behandlingen av artros kan beskrivas som en pyramid. I basen finns fysisk aktivitet, information och kontroll av vikten. Något som erbjuds patienter så tidigt som möjligt. Högre upp i pyramiden finns medicinering för att lindra besvären till de som behöver och högst upp, den åtgärd få personer behöver, är byte av exempelvis höftled eller knäled.
De som går artrosskola kan dock behöva mediciner för att minska smärtan så att de klarar av att träna. De nästan 90 personer som gått artrosskola i Piteå sedan 2011 är mellan 44 och 80 år.
- Även för 80-åringar kan det göra jättestor nytta. De tycker att de får ett bättre liv, säger Jörgen Gustavsson.
Yngre som drabbas av artros har ofta en skada i botten.
Syftet är att skolan är en introduktion till en livslång träning för deltagaren.
- Träning är en färskvara, slutar jag så kommer problemen tillbaka, säger Tomas Johansson.