Grön rutt omfattar i dagsläget cirka 2 500 hushåll i Piteå kommun. I de berörda områdena sker postutdelning och sophämtning enbart på en sida vägen för att minska antalet transporter med sopbil, tidningsbil och postbil.
Detta innebär att de personer som bor på den sida gatan där inte postbilen och sopbilen stannar måste flytta sin brevlåda till andra sidan gatan och även rulla över sitt sopkärl när det är dags för tömning.
Djupviken är ett av de områden som har Grön rutt. För några dagar sedan blev dock de soptunnor som stod efter ena sidan CJ Boströms väg påkörda av den traktor som plogade vägen. Enligt uppgift till PT flög soppåsar in på tomter i närheten.
En bit ifrån
När sopkärl dras fram för tömning får de inte stå på vägbanan men inte heller mer än 1,5 meter ifrån vägen för att armen på sopbilen ska nå.
- För oss som sköter vinterväghållningen är det önskvärt om sopbehållarna står en bit in från vägen så att snöröjningsfordonen tar sig fram, säger Eva Wikström, avdelningschef för trafik och gator, Piteå kommun.
Detta innebär att för den som ska flytta sitt sopkärl till andra sidan gatan kan måsta skotta ur en ficka för kärlet.
- På ett kvarter är 2,5 meter från vägen in mot tomten vägmark som tillhör teknik- och gatukontoret, säger Niklas Johansson, Piteå renhållning och vatten (Pireva).
Ett försöksområde
När det beslutades att Grön rutt skulle införas på Djupviken hölls samråd med boenden på området där man bland annat gjorde särskilda uppsamlingsplatser för soptunnor på områden där det inte fungerade att rulla över sin tunna till andra sidan gatan.
- Djupviken är ett nytt försöksområde som vi snart ska sätta oss ner och utvärdera, vi ska se hur det har gått och om något behöver förändras, säger Wikström.
- Varje fastighet är unik, det har olika förutsättningar för var man ska ha postlåda och soptunna och det är många funktioner som ska samsas - det är ett stort pussel.
Eva Wikström uppmanar fastighetsägare som fått skador på exempelvis soptunnor eller brevlådor av plogsvängen att kontakta kommunen.