Träna dig att äta rätt

Att äta rätt när man tränar är viktigt. För att få ut så mycket som möjligt av passet behövs påfyllning av energi både före och efter. Ungefär en till två timmar före träningen är det viktigt att få i dig ett mål med långsamma kolhydrater.

En ciabattasmörgås med bönhoummus, bra direkt efter träning.

En ciabattasmörgås med bönhoummus, bra direkt efter träning.

Foto: Gustaf Nilsson

PITEÅ2009-04-17 06:00
När träningspasset är avslutat är det viktigt att snabbt få i sig energi. Kroppen behöver snabba kolhydrater samt protein för att kunna återhämta sig.
Snabba kolhydrater är någonting som man i vanliga fall ska undvika, men är bra när kroppen snabbt behöver påfyllning av bränsle. Protein behövs för att bygga upp de muskler som belastas under träningen.
Att träna som vegetarian är lite svårare, men absolut inte omöjligt. För att bygga och återhämta musklerna är det viktigt att äta mycket protein. De finns kanske som bekant i kött, men även i sojaprodukter.
Soja innehåller dessutom alla de åtta aminosyrorna som är nödvändiga för att dina muskler ska återhämta sig efter nedbrytningen. Nötter och solrosfrön är också bra proteinkällor för den som tränar och är vegetarian.
Före träningen:
Havregrynsgröt med färsk frukt, nötter och mjölk. Fullkornssmörgås med grönsaker och proteinrikt påläg. Nötter och ekologisk frukt.  Hemmagjord müsli med naturell yoghurt
Direkt efter träningen:
 Direkt efter träning, till exempel banan, russin.  En liten bönsallad.
Lite senare:
 Pastasallad
Pastasallad med tofu och ruccola 4 portioner
100 g pasta
300 g naturell tofu
6 st körsbärstomater
1 st röd lök
2 st champinjoner
50 g ruccolasallad
20 g majs
20 g stora vitabönor
Salladsdressing
1 dl sojamjölk
1 msk sojamjölk
chiliflakes/pulver
salt & peppar
Gör så här:
Skiva löken, svampen och halvera tomaterna. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj sedan pastan i kallt vatten. Gör i ordning marinaden. Skär tofun i små kuber för att sedan sätta samman salladen. Servera tillsammans med färskt bröd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om