Träkronans utsikt - inget för höjdrädda

Utsikten från Träkronans kommande restaurang och skybar kommer inte bli något för höjdrädda. Det visar bilder som tagits från en lyftkranstur till 46 meters höjd. Om några månader ska alla femton våningarna ska vara på plats.

Nya Träkronan i centrum börjar ta form.

Nya Träkronan i centrum börjar ta form.

Foto: Martina Nylin

PITEÅ2015-07-23 05:00

"Vi bor i en vacker stad omgiven av vatten åt vilket vädersträck vi än vänder oss", det konstaterade en följare som tog del av bilder som nyligen lades upp i Träkronans egen Facebookgrupp. Personal från fastighetsbolaget Skoogs hade åkt upp i Träkronans byggkran till 46 meters höjd och fotat i flera väderstreck. Bilderna visade upp de vyer som kommer att kunna ses från husets topp. Den restaurang med tillhörande terasser som planeras högst uppe i huset kommer till och med att finnas ytterligare lite högre upp- på 53 meters höjd.

Skoogs vd Christina Skoog var själv högst upp i lyftkranen för att skapa sig en bild av vad framtida gäster kommer att kunna vila ögonen på medan de äter och dricker.

– Jag gick upp ända upp i toppen - ovanför där kranföraren sitter. Jag är inte höjdrädd på nåt sätt, men det blev väldigt högt sista biten, säger hon.

Restaurangen på toppen av hotellet kommer att ha två terasser - en med utsikt mot Hamngatan och en mot Lillbrogatan. Spat kommer att ha utsikt mot söder.

– Det är fantastiskt vackert åt alla håll, säger Christina Skoog.

Mot norr kommer man att se nästan ända till Luleå.

– En kranförare har sagt till mig att man kan se lampan på SSAB i Luleå på vintern, säger Christina Skoog.

Bygget av träkronan börjar nu ta fart ordentligt Inför den tvåveckors paus som byggarna ska ta från och med nästa vecka har man nu nått upp till golvet på plan 6 i hotellet. Lobby, konferensvåning, festvåning, frukostrestaurang och två våningar med hotellrum är redan på plats. Inflyttning har även skett i de första inflyttningsklara lägenheterna. Snart skruvas svårighetsgraden och säkerhetsnivån i arbetet upp för de anställda, som ska arbeta på allt högre höjd. Men från byggföretaget Nåidens sida tycker man att det fungerar bra att bygga även om det är många människor i rörelse runt arbetsplatsen.

– Men vi har tillstånd att stänga av gatorna runtomkring och kommer att göra det om det behövs. Det måste vara säkert för de som går förbi, säger Leif Sundström, platschef.

Tanken har varit att hotellskalet ska stå färdigt i september- oktober och att hela hotellet ska vara klart sommaren 2016, och lägenheter och köpcentrum 2017. Enligt Christina Skoog löper bygget på helt enligt plan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om