Träindustrin skriker efter utbildad personal

Träindustrin i Pite älvdal är stark. Här finns utöver husfabriker som Älvsbyhus och Lindbäcks bygg även flera sågverk. Det är en industri som letar utbildad personal, men få söker sig till utbildningarna.

Maskinpark. Moderna datorstyrda maskiner trängs med gamla 60-talsmaskiner. De håller fortfarande.

Maskinpark. Moderna datorstyrda maskiner trängs med gamla 60-talsmaskiner. De håller fortfarande.

Foto: Håkan Öberg

Piteå2018-01-17 18:08

Videon är inte längre tillgänglig

Strömbackaskolans Industritekniska program är den enda gymnasiala utbildningen för träindustriarbetare som finns norr om Dalälven. Nationellt examineras runt 100 elever om året samtidigt som behovet ligger mellan 1000 och 3000 personer om året. Och trots flera sågverk och husfabriker i närheten så är ansökningarna i Piteå inte i närheten lika starka som till exempel byggnadsprogrammet, trots att de är ganska närbesläktade.

– Jag tror att det är en svårhittad utbildning. Den försvinner i bruset. Det är nog lite för att Industri/process inte säger någonting om vad det faktiskt är. Man tänker väl att "industri/process, det är Kappa det". Men det är att bygga hus och snickra under tak. Vi hade velat ändra det, men Skolverket säger att det ska vara så, säger Pär Åke Dahlbäck, yrkeslärare på programmet.

Industri/process/trä är en utbildning för träförädling av olika slag. Allt från möbeltillverkning till att bygga hus. I dag finns flera fördjupningar i programmet: CNC-operatör, sågverksoperatör och verkstadssnickare. Men det kommer att försvinna.

– Till hösten kommer vi att slå ihop alla tre till en bred träindustriutbildning istället, säger Pär Åke Dahlbäck.

Träindustriarbetarna är en åldrande yrkesgrupp. I vissa yrken beräknas upp till 40 procent av arbetskraften ha gått i pension redan vid 2025. Därför har nu arbetsgivarna insett att de själva måste göra något åt saken och hjälpa till att sprida information om utbildningarna.

– Vi vill ju att folk ska knacka på dörren, att det ska vara tryck till oss hela tiden. Men nu för tiden måste vi dra in dem istället, säger Roger Bergman, produktionschef på Stenvalls trä i Sikfors.

Han får medhåll av Daniel Hansen från GS-facket, avdelning 15, klubbordförande på Lindbäcks bygg.

– Vi måste ta vårt ansvar för att få det att funka. Vi har arbetskraftsbrist i vår bransch och behöver utbildat folk. Arbetsgivaren behöver ta ansvar för en fungerande utbildning, säger Daniel Hansen.

Hur ska man ta ansvar?

– Arbetsgivaren måste ha en dialog med skolan och efterfråga det som behövs till verksamheten och erbjuda platser för arbetsplatsförlagd lärande, APL, på företaget. De är morgondagens arbetare, säger Daniel Hansen.

Det är också APL-platserna som ofta leder till anställningar.

– De kommer som praktikanter, är man nöjd så erbjuds de sommarjobb och sen en anställning efter det att utbildningen är färdig, säger Roger Bergman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!