Det här framgår av en rapport som Trafikverket överlämnade till regeringen på fredagen. Trafikverket har pekat ut 14 stycken järnvägssatsningar som kan skyndas på för att underlätta de stora industrisatsningarna. Infrastrukturprojekten man vill låna till är bland annat dubbelspår mellan Boden och Luleå och skynda på bygget av Norrbotniabanan. I dag är prognosen att sträckan Skellefteå, Piteå och Luleå kan öppnas för trafik cirka 2040. Med en tidigarelagd finansiering skulle trafiken kunna öppnas redan 2036.
– Under vårt arbete med regeringsuppdraget har vi sett att behovet av åtgärder på infrastrukturen i norra Sverige har ökat. Etableringarna kopplade till den gröna industrialiseringen pågår och planeras nu samtidigt som gods- och persontransporter på järnväg ökar i norra Sverige, säger Helena Eriksson, regional direktör på Trafikverket i region nord, och fortsätter:
– Vi behöver starta byggnationerna så snart som möjligt och för att kunna göra det föreslår Trafikverket en lånefinansiering. Det är tidskritiskt att börja med åtgärderna för att möta behoven som uppstår redan före 2030, säger Helena Eriksson vid Trafikverket.
Sträckan Skellefteå, Piteå och Luleå har en finansiering på tre miljarder kronor i planprogrammet för 2022–2033, och för att snabba på bygget av Norrbotniabanan behövs alltså en tidigarelagd finansiering. Enligt analyser innebär industrisatsningarna en betydande trafikökning på stambanan i norra Norrland fram till 2030. Bedömningen är att den höga belastningen på banan gör att det blir svårt att tillgodose all trafik. Kapacitetsbristen på banan kommer att bestå fram till färdigställandet av Norrbotniabanan.
När väl Norrbotniabanan är färdigställd – och under förutsättning att även kapaciteten på sträckan Luleå-Boden är förbättrad – menar Trafikverket ett helt nytt persontrafiksystem kan skapas då hela kustregionen från Umeå till Luleå och vidare till Boden och Malmfälten binds ihop. Myndigheten skriver vidare i rapporten att det här kommer förbättra möjligheterna till kompetensförsörjning och arbetspendling för kommunerna och de stora företagsetableringarna.