Trafikverket vill att banan dras genom Södra hamn

En Norrbotniabana genom Södra hamn är det bästa alternativet både för persontrafiken och godstrafiken. Det säger Trafikverkets projektledare Marie Eriksson. "Vi har haft kommunen och industrin med oss."

Trafikverket ska inleda planarbetet för sträckan Skellefteå-Luleå och projektledaren Marie Eriksson ser ingen anledning att riva upp Norrbotniabanan genom centrala Piteå. "Det är det bästa alternativet", säger hon. (Arkivbild)

Trafikverket ska inleda planarbetet för sträckan Skellefteå-Luleå och projektledaren Marie Eriksson ser ingen anledning att riva upp Norrbotniabanan genom centrala Piteå. "Det är det bästa alternativet", säger hon. (Arkivbild)

Foto: Petra Älvstrand / frilans

Piteå2021-11-12 15:30

Det är Moderaterna i Piteå som på senare tid börjat ifrågasätta att Norrbotniabanan ska dras genom centrala Piteå. Gruppledaren Håkan Johansson menar att området runt Södra hamn förstörs och vill att alternativet efter E4 med ett resecentrum vid Lomtjärn utreds igen. 

Majoritetspartierna, som vill se ett centralt resecentrum, är kritisk och menar att utspelet riskerar att försena Norrbotniabanan.

– Vi har ett remissvar från 2008 där vi ville att det skulle dras genom city och vi tycker lika i dag, säger kommunalrådet Patric Lundström (S).

Sträckningen över Pitsund, Pitholm och Södra hamn klubbades av Trafikverket 2010 och myndigheten ser inte någon anledning att riva upp det.

– Vi har gjort en järnvägsutredning och kommit fram till att det är det bästa alternativet både för godstrafiken och persontrafiken, säger Marie Eriksson, Trafikverkets projektledare för sträckan Skellefteå–Luleå.

För persontrafiken handlar det om tillgänglighet till stadskärnan och arbetsplatserna nära centrala Piteå. För godstrafiken handlar det om närhet till viktiga industrier som till exempel Sca, Smurfit Kappa och Piteå hamn. 

– Vi har haft kommunen och industrin med oss. Det här beslutet är vår utgångspunkt framåt när vi kommer starta igång järnvägsplanerna, säger Marie Eriksson.

Finns det risk att banan försenas om man ska utreda en ny sträckning?

– Om man skulle dra det till sin spets att man skulle behöva fatta ett nytt beslut kopplat till den här banan föregås det av en process av nya samråd och ett nytt beslut. Sedan hur lång tid det skulle ta kan jag inte svara på idag. Det är en hypotetisk fråga. Vi har inte fått några signaler från Piteå kommun att man vill göra något annat

Sommaren 2021 gav regeringen Trafikverket i uppdrag att påbörja planeringsarbetet för sträckan Skellefteå–Luleå. Pengarna ska tas från den nationella planen för transportinfrastruktur som presenteras under 2022.

– Jag hoppas kunna starta de här planerna under nästa år och vara igång ordentligt 2023, säger Marie Eriksson.

Järnvägsplanerna beräknas därefter ta två till fyra år innan de är klara.

– Vi ska bestämma exakt vart järnvägen ska gå, vilken mark som ska tas i anspråk och hur den ska utformas.  Det är en omfattande samrådsprocess som väntar och det är många som ska komma till tals.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!