Videon är inte längre tillgänglig
Transportstyrelsens verksamheter ska efter årsskiftet i huvudsak finansieras med avgifter. Det innebär nya och högre kostnader för den som bedriver körkortsutbildning.I dag betalar trafikskolorna 2 000 kronor för sitt första utbildningstillstånd, exempelvis för B-körkort, och 600 kronor för varje tillstånd därutöver.
Transportstyrelsen föreslår höjningar till 3 200 kronor respektive 2 000 kronor från 1 januari 2011.
Om myndigheten gör tillsyn på någon körskola och upptäcker fel eller brister kan det bli dyrt för vederbörande. Transportstyrelsen föreslår att en kompletterande undersökning ska kosta 1 400 kronor per påbörjad timme.
Ont blod
Förslaget, som regeringen ska fatta beslut om 18 december, väcker ont blod hos trafikskolornas branschorganisationer.
- Vi tycker inte att extrautgifterna är någon bra idé. Förslaget slår hårt mot glesbygden och vi misstänker att vissa behörigheter kommer att försvinna där. Det innebär sämre service till allmänheten och det luktar lite geografisk diskriminering, säger Libero Viero, språkrör Trafikutbildarnas riksorganisation, till PT.
Sveriges trafikskolors riksförbund, STR, vänder sig särskilt mot den höga avgiften (1 400 kronor/timme) för efterkontroller. STR tycker också att det är märkligt att Transportstyrelsen enväldigt ska få bestämma avgiftsnivåerna.
- Jag betraktar inte det som en avgift utan som en skattepålaga, säger Berit Johansson, förbundsordförande STR, i ett pressmeddelande.
Ingen prischock
Christer Bergström, som äger Piteå trafikskola, tror inte att någon prischock väntar för hans elever.
- Våra behörigheter och antal anställda skulle innebära extrautgifter på 25 000-30 000 kronor per år. I slutändan blir det eleverna som får betala och jag skulle tro att ett bilkörkort blir ett par hundralappar dyrare 2011, säger han.
Bergström tror att trafikskolor på mindre orter, som måste ha fler behörigheter trots att det finns färre elever, kan ligga lite risigt till. Han misstänker att det finns en dold agenda bakom förslaget.
- Det har varit på tal att dra ned antalet körskolor och det här kan vara ett dolt sätt att bli av med några i glesbygden, säger Christer Bergström.
I Älvsbyn
Roberts trafikskola har fler behörigheter och fler anställda än Piteå trafikskola.
- Om förslaget går igenom kan det bli uppemot 50 000 kronor dyrare per år för oss. Det känns lite oroväckande, körkortet är dyrt redan som det är. Vi arbetar för att hålla ned priserna, men förmodligen måste det till en prishöjning om förslaget blir verklighet, säger delägaren Stefan Vikström.
Roberts trafikskola, som även bedriver verksamhet i Älvsbyn, kommer att se över sina behörigheter.
- Moped- och skoterutbildningen i Älvsbyn har ibland bara en-två elever och är mest en servicegrej. Nu måste vi se över om vi kan ha kvar dem, säger Stefan Vikström.