Trafikoperatören om färdtjänsten: "Sämre för alla"

Under flera år jobbade Annica Johansson med att planera resor för färdtjänst och sjuktransport. Nu vittnar hon om hur den lokala kontrollen över reseplaneringen fallit samman när beställningstjänsten flyttat till Överkalix.

Trafikoperatören Annica Johansson vittnar om hur den nya reseplaneringen för färdtjänst och sjukresor försvårar för både operatörer och chaufförer, likväl som för kunderna. "Det här har blivit sämre för alla", säger hon.

Trafikoperatören Annica Johansson vittnar om hur den nya reseplaneringen för färdtjänst och sjukresor försvårar för både operatörer och chaufförer, likväl som för kunderna. "Det här har blivit sämre för alla", säger hon.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2023-04-04 19:30

Annica Johansson har jobbat på Pite taxi sedan 1986 och har i många år varit delaktig i att planera Piteåbornas taxiresor. När beställningscentralen för färdtjänst och sjukresor flyttades till Överkalix tappade man däremot kontrollen över den lokala reseplaneringen.

– Tidigare hade vi alla beställningar i vår dator och kunde samköra när det passade. Vi planerade körningarna utifrån hur tiderna stämde och vart folk skulle åka. Om tre personer skulle åka från samma boende så slog vi ihop körningarna. Numera kommer det istället färdiga körplaner till oss från Överkalix, och dessa är svåra för oss att påverka. Det gör att det kan vara två eller tre bilar som åker förbi samma boende på samma tid. Det blir helt galet.

Liksom både kunder och taxichaufförer vittnar Annica Johansson om märkliga reseplaneringar där varken geografi eller tidsaspekter tas hänsyn till.

– De saknar lokalkännedom. Ibland planeras också rutterna av en dator och då blir det som det blir. Vi hade exempelvis nyligen en person som skulle åka från Lillpite till lasarettet. Den körningen sambokades med en person från Norrfjärden. Alla som bor här vet att man inte samkör en sådan resa, men så planeras det i Överkalix. Det skapar långa väntetider för kunderna och försenade körningar, säger hon.

Förutom rutterna berättar Annica Johansson att även logistiken har försämrats, där hänsyn inte tas till lastning av rullstolar och svårigheter för sjuka människor att röra sig in och ut ur bilar.

– Många kunder behöver ju hjälp, speciellt de som åker med rullstol. Om körtiden mellan Rosvik och Norrfjärden bedöms vara sju minuter så måste man ju faktorera in den tid det tar att hjälpa kunden in i bilen. Det gör man däremot inte, säger hon.

Liksom chaufförerna efterlyser Annica Johansson nu en förändring där ökad autonomi ges till lokala trafikoperatörer på plats.

– Om man ska ha en central som tar upp beställningar från hela Norrbotten så borde beställningar i Piteå ändå komma till oss. Då kan vi själva planera resorna. Det skulle fungera bättre samtidigt som vi skulle frigöra fler bilar i trafik. Kunderna skulle bli nöjdare och kommunen skulle spara pengar.

– Det här har blivit sämre för alla. Det är sämre för kunderna, sämre för chaufförerna och sämre för kommunen. Ingen har tjänat på det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!