- Vi skulle vilja köra med dem så att de får öva i trafiken men det får vi inte i dag för de har ju inget förarbevis ännu, säger han.
Rune Karlsson har framfört sina önskemål till Vägverket som är den aktuella tillsynsmyndigheten.
- Vi vill att det ska vara ett krav på att ungdomarna ska ha kört ett visst antal timmar i trafiken innan de blir godkända.
Nya direktiv
Bernt Kuhlin på Vägverket känner till kritiken och har förståelse för den.- Jag vet att utbildare här i Göteborg där jag sitter har löst detta genom att till exempel använda en moped klass 2 att övningsköra i trafik med. Den beter sig som en EU-moped men man behöver inget förarbevis för att köra den. Det finns sätt att lösa detta på.
Varför elever inte får övningsköra med EU-moped i trafik under sin förarutbildning kan Bernt Kuhlin inte svara på.
- Jag vet faktiskt inte men det kommer ett nytt EU-direktiv som jag tror kommer att föreslå att man får övningsköra under utbildningen.
Ändra attityder
Förarutbildningen innehåller även teoriundervisning. Rune Karlsson liknar teoriundervisningen vid den som ges en person som ska ta bilkörkort.- Jag ägnar 90 procent av tiden till teori, trafikregler, vägskyltar och liknande. Jag har pratat med en hel del föräldrar om det också och de håller med om att det är det viktigaste.
Rune Karlsson tror dock inte att brister i undervisningen är största anledningen till olycksfrekvensen för mopedister.
- Massor av mopeder går 80-90 kilometer i timmen. Jag är förvånad över att det inte inträffar fler olyckor. Naturligtvis är det viktigt att ungdomarna har kunskaper om trafikregler men det gäller ju att de tillämpar dem också. Trimningen är ju även en fråga för föräldrarna att ta tag i, säger Rune Karlsson.
Från Vägverkets sida hoppas man att utbildningen snarare ska minska antalet olyckor.
- Det är en jättesvår fråga. Man vill ju tro att utbildningen ska löna sig. Det handlar om att påverka attityder men det är klart att man kanske inte når alla 15-åringar på de tio timmar som utbildningen pågår. Men vi tror ju att en bra utbildning ska hjälpa till att minska antalet olyckor, säger Bernt Kuhlin.