En vinter med långa perioder av sträng kyla brukar innebära mer skador på kommunens gator. Micael Kemi, enhetschef för kommunens gator, säger att den gångna vintern varit just så. En okulärinventering av gatorna har påbörjats där starkt trafikerade buss- och matargator prioriteras.
Då det gäller reinvesteringar i gator (där tjälskador ingår) finns en femårig plan över hur och när dessa ska åtgärdas.
– Tjälen måste vara helt borta innan vi börjar med att fylla igen och åtgärda. Tjälskador visar sig ofta som långa och djupa sprickor i en väg. Vanligtvis brukar vi sätta igång med det i mitten av maj när tjälen är helt borta. Att göra det nu är inte aktuellt eftersom marken fortfarande rör sig, säger Micael Kemi.
Då det gäller potthålen är läget annorlunda. Här fylls hålen igen om de bedöms som trafikfarliga.
– Det här görs löpande när kommunen får kännedom om dem, säger Micael Kemi.
Han passar på att rikta en uppmaning till medborgarna att höra av sig till kommunen om man sett eller hört talas om besvärliga hål i vägen.
– På kommunens hemsida finns ett formulär man kan fylla i. Det är viktigt att vi får veta var det finns skador så att vi kan åtgärda dessa.
Vissa hål kan bli både stora och djupa och kan ge skador på fordon som kör ner i dem. Ersättning kan då begäras av kommunen, men det är mycket ovanligt att några pengar betalas ut.
– Jag känner inte till något fall där så har skett. För att ersättning ska utgå krävs det att väghållaren agerat oaktsamt.