Träfasaden föll - blev en betongkloss

Det skulle bli en fasad i trä för att knyta an till Piteå som en trästad. Nu blir hotellet i projektet Träkronan en gigantisk betongkloss istället.

Fasaden. Det nya hotellet skulle ha en träfasad, men därom blev inget. Istället är det upp till betraktaren att tolka betongstrukturen och de aliminiumprofiler som löper längs ena väggen. (Arkivbild)

Fasaden. Det nya hotellet skulle ha en träfasad, men därom blev inget. Istället är det upp till betraktaren att tolka betongstrukturen och de aliminiumprofiler som löper längs ena väggen. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2016-05-02 11:59

Det var med trummor och trumpeter som det stora byggprojektet Träkronan i centrala Piteå presenterades.

Ett nytt affärscentrum med ett helt nytt hotell i trä skulle uppföras.

Det var också så det angavs i bygglovet och presenterades i den detaljplan som uppfördes. Nu blir det inte så.

– Initialt ville vi verkligen ha en träfasad, men blev ganska tidigt på det klara med att det inte skulle fungera, säger Christina Skoog, vd vid Skoogs Fastigheter.

I den vevan satte sig hon och projektgruppen ned tillsammans med representanter för Piteå kommun för att komma fram till en acceptabel lösning.

– Tillsammans med stadsarkitekt Gudrun Åström och planarkitekt Niclas Brännström bland andra, hamnade vi i att skapa en betongfasad som är gjuten i en form som ger ytan en trästruktur, typ liggande fjällpanel, säger Christina Skoog.

Kommer den att målas i någon träliknande färg?

– Nej, den ska se ut som den gör nu. Vi har även stående aluminiumprofiler i olika färger på en vägg. Något som kan tolkas som träd eller kanske timmer som flottas i älven, säger hon.

Med andra ord har byggherren försökt hitta kopplingar till trästaden Piteå, även om fasaden på hotellet blev i betong. Det ska mer eller mindre ligga i betraktarens ögon att se kopplingen eller kopplingarna.

Betongfasaden fyller enligt Skoog dessutom en miljöfunktion.

När solen lyser på fasaden startar nämligen en process som innebär att olika föroreningar bryts ner och bildar ofarliga produkter som sköljs bort när det regnar. Processen bygger på en slags nanoteknik som påminner om den som används för självrengörande glas.

Inget aprilskämt med andra ord?

– Absolut inte. Vi ser det faktiskt som ytterligare ett steg av vårt tänk på miljövänligt och långsiktighet, säger Christina Skoog.

Från kommunens sida uppfattas inte heller att den ändrade fasaden innebär något avsteg, varken från bygglov eller detaljplan.

– Nej, hyresfastigheten längs Lillbrogatan är i trä och luckan längs Hamngatan som ska bebyggas kommer också att ha en träfasad. Dessutom är fasaden längs Storgatan i trä, konstaterar Niclas Brännström, planarkitekt.

Han konstaterar att det fanns ytterligare en aspekt angående hotellfasaden.

– Jag vet att Räddningstjänsten hade en del synpunkter, men dessa var inte avgörande, säger han.

I alla händelser är kriterierna i bygglovet uppfyllda. Snart står centrums ena landmärke klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!