Trädgårdsvandring bland grönsakerna

TRÄDGÅRDSODLING. Det finns så många andra grönsaker att odla i Norrbotten vid sidan av morötter, vitkål, blomkål och kålrot. Det framhåller Bo Nilsson, Hushållningssällskapet.

Piteå2006-08-17 00:00
Bo Nilsson och hans kollega Elisabeth Öberg ledde på tisdagen en trädgårdsfältvandring på Försöksstationen i Öjebyn. Fältvandringen arrangerades av Hushållningssällskapet i Norrbotten, länsstyrelsen, EU och Levande Landskap.

Öberg visade och berättade om ett nytt sortförsök med svarta vinbär som är resistenta mot gallkvalster samt sortförsök i jordgubbar. Bo Nilsson presenterade grönsaksförsöken.

En av många grönsaker som han vill slå på trumman för är kålrabbi, som går utmärkt att odla i övre Norrland. En anledning till att den sällan odlas här kan vara att vi inte vet hur den används.

Öltilltugg

- I Tyskland äter man skivor av kålrabbi som tilltugg till öl, berättade Bo Nilsson, och lät deltagarna i trädgårdsfältvandringen provsmaka.

Margareta Haglund-Tjernkvist från Övre Storfors tipsade om den delikata anrättningen kålrabbikaka.

Kålväxter är överhuvud taget väl lämpade att odlas i norra Sverige, förklarade statshortonom Bo Nilsson.

- Vi har en bra fördelning mellan varmare och svalare dagar. Kvaliten på kålväxter, både den yttre och inre kvaliten, blir hög. Smaken blir sötare och godare och grönsakerna blir krispigare.

Andra intressanta kålväxter är savoykål, rödkål och spetskål.

Nyttig grönkål

En vitkålssort med enormt fina lagringsegenskaper är norska Trönder Lunde.

Den norrländska huvudsorten är annars Castello, berättade Bo Nilsson och gick vidare till grönkålen, som han betecknade som ett av våra mest näringsriktiga livsmedel.

Fram till andra världskriget odlade och åt man stora mängder rovor i Sverige.

- Sedan slutade man med det, eftersom det ansågs vara fattigmansmat. Men då glömde bort man att rovan är väldigt nyttig.

Svedjerovan odlades förr i alla kolonat och nybyggen i norra Norrlands inland. Majrovan är mildare i smaken.

Ytterligare en grönsak som Nilsson vill rekommendera är portlak, sallads- och vinterportlak, en ört som är god i sallader.

Elisabeth Öberg uttryckte oro beträffande den norrbottniska vinbärsodlingens framtid. Tillsammans med en anställd på Balsgård i Skåne arbetar hon med sortförsök med gallkvalster-/revisionsresistenta svarta vinbärssorter.

Billiga baltbär

- Att hitta gallkvalsterresistenta sorter är vår enda chans att fortsätta odla svarta vinbär i Norrbotten. I dag finns det inga godkända bekämpningsmedel mot gallkvalster i Sverige. Vi hoppas ha fått fram en resistent sort om tio år, men frågan är om det finns några odlare kvar här då. Norrmejeriers intresse av att köpa norrbottniska svarta vinbär har minskat kraftigt på senare år; det är frestande billigt att i stället köpa bär från Baltikum.

Men produkterna är inte jämförbara, menar Elisabeth Öberg. Det har exempelvis visat sig att den norrbottniska sorten Hildur har tre gånger så hög halt av det nyttiga färgämnet antocyanin som bär från södra Sverige och Baltikum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om