trädgård

HÖSTSYSSLA. Passa på att ta en ordentlig titt på din trädgård innan den går i vintervila. Det är nu du kan förbereda nästa års glädjeämnen i rabatterna.

Piteå2006-09-20 00:00
Om någon månad börjar snön lägga sin skyddande hand över växtligheten i våra trädgårdar. Snötäcket är en välsignelse för växterna och en förutsättning för att vissa av dem överhuvudtaget ska överleva.

Innan allt göms kan det vara ide med några beskyddande åtgärder. Marianne och Bengt Wennstig i Hortlax är inbitna och kunniga trädgårdsentusiaster. Från april till oktober tillbringar de i princip all tid ute i sin trädgård som är en fantastisk skapelse, där de också tänjer på gränserna för vad som anses vara möjligt att odla i Norrbotten. Den här tiden på året handlar mycket om att förbereda vintern, och de delar gärna med sig av sin kunskap:

Klipp gräset

Gräsmattan bör klippas så att den har en lämplig höjd innan snön lägger sig. Är gräset för högt finns risk att få snömögel. Är det däremot för kort kan gräsmattan frysa.

Det är bra att kratta gräset för att ytterligare minska risken för mögelangrepp. Däremot kan löv och annat gärna ligga kvar i rabatterna och ge skydd och näring.

- Gräsklippet brukar jag lägga i tättförslutna plastsäckar. Det blir perfekt att lägga i rabatterna på våren för marktäckning och gödsling, säger Marianne.

Det kan också löna sig att kalka gräset innan snön kommer för att höja ph-värdet i jorden, alltså minska surhetsgraden.

Låt perennerna stå

Nuförtiden klipper Wennstigs inte ner sina perenner på hösten. De vissna bladverken får vara kvar och skydda jord och rötter.

Prydnadsgräs ska aldrig klippas ned på hösten. Detta för att inte vätska ska kunna krypa ner i jorden och spränga rötterna.

- Dessutom är det så vackert där det står på vintern, säger Margareta Wennstig.

Gödsling

Beskärning av träd och buskar gör man lämpligast under jas-månaderna, alltså juli, augusti och fram till i mitten av september. Då hinner trädet eller busken läka innan vintern.

Gödslar man träd och buskar för sent på säsongen hinner de inte bromsa växtkraften innan det är dags för vintervilan. Wennstigs gödslar träd och buskar på våren - aldrig efter midsommar.

Perennerna kan däremot få gödsel ett par gånger under högsommaren.

- Använd gärna höstgödsel den sista gången, råder Wennstigs.

Förbereda våren

Vintergröna växter - barrväxter och rhododendron - behöver få ordentligt med vatten på hösten, även om det har regnat mycket.

När tjälen lagt sig kan de inte längre suga upp någon vätska ur jorden, vilket gör att de hinner torka ut på våren när solen börjar värma. Av den anledningen brukar Wennstigs också bygga solskydd redan på hösten för att förhindra brännskador på växterna.

- Man ska inte linda in växterna. Det är bättre att sätta skyddet en bit ifrån i sydläge så att man skapar skugga.

Den här tiden är utmärkt för att göra en ordentlig analys av rabatterna. Trädgården har växt till sig och du kan se vad du vill förändra. Är det något som växer för tätt? Blivit för stort? Och hur funkar färgmatchningen?

- Man kan med fördel flytta perenner på hösten, säger Marianne Wennstig. Vattna ordentligt i gropen och tryck till jorden.

Det är också nu man kan förbereda de första vårtecknen. Plantering av lökar kan ge stor glädje om några månader. Man kan med fördel sätta dem bredvid någon växt, exempelvis funkia (kallas också hosta) som sedan breder sina blad över de utblommade lökväxterna. De måste nämligen stå kvar och vissna ner ordentligt om de ska orka komma igen nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om