Torra marker ger brandflyget bråda dagar
Det är snustorrt i markerna. Just nu gäller brandriskvarning 5, den näst högsta, i Norrbotten.Det gör att brandflyget har fullt upp med att spana efter bränder som kan kosta skogsägarna miljoner när de bryter ut.
"Hittar inte räddningstjänsten fram till brandplatsen direkt lotsar vi dem", säger Leif Bergström, som är van att cirkla i luften och lotsa brandbilar fram till skogsbränder.
Foto: Sofia Wellborg
Hon påminner om den stora branden i Bodträskfors 2006.
- Den kostade stora pengar och efter följde diskussoner i Norrbotten om att återinföra det brandflyg som lades ned 2002, säger Karin Börjesson.
Resultat
Hon uppger att Länsstyrelsen och länets kommuner engagerade sig i frågan och framförde i likhet med andra län och kommuner, att det statliga stödet för skogsbrandflyget skulle återinföras.
Det gav resultat. 2007 beslöt den nya borgerliga regeringen att återinföra statliga medel till verksamheten, och i Norrbotten fick Frivilliga Flykåren (FFK) uppdraget att utföra brandbevakningen.
Riskläge
FFK bildades 1961 av staten och har 2400 medlemmar i Sverige som utför frivilliga flyguppdrag.
- FFK fick uppdraget efter upphandling,, säger Karin Börjesson, som uppger att Länsstyrelsen inte har någon fast summa som betalas ut till brandflyget.
Den ersättning staten ger betalas ut relaterat till hur många brandflygningar som utförs, där FFK samarbetar med flera av länets flygklubbar, som Piteå Flygklubb. FFK organiserar flygningarna och betalar ut ersättningar till de klubbar som håller planen i luften.
Förra året kostade brandflyget i Norrbotten 130 485 kronor.
- Väl använda pengar, säger Karin Börjesson, som uppger att FFK har uppdraget under 2009 liksom under 2008. 2010 ska skogsbrandflyget upphandlas igen.
Brandflygsäsongen startar 1 juni men tiden är flexibel beroende på riskläget i skogen.
- Vi kan börja och avsluta perioden tidigare eller senare om läget kräver det, säger enhetschefen.
Text
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!