Tonårsföräldrar erbjuds peppning

RELATIONER. Sitter din tonåring för länge vid datorn, har ni fastnat i en ond cirkel av tjat och bråk? Inom kort startar Piteå kommun en ny utbildning för tonårsföräldrar som vill utveckla sin föräldraroll och byta erfarenheter med varandra.

Piteå2008-02-07 00:00
PITEÅ (PT)Föräldrakursen, Cope tonåringar, är gratis och ska hållas på kvällstid i Familjens hus i Piteå med start den sjunde februari. Målgruppen är föräldrar till barn mellan 13-18 år. Totalt hålls tio träffar.

Kursledarna Anja Hällgren, socionom och Ulla-Karin Forssell, förskollärare, båda två på Familjens hus och Stig-Roland Carlzon, diakon inom Piteå landsförsamling, är själva tonårsföräldrar och även Cope-utbildade. (Läs mer i faktarutan intill).

Stärka självförtroendet

De berättar att kursen är till för dem som vill stärka sitt självförtroende och utveckla sin föräldraroll. Föräldrarna får lära sig praktiska och konkreta strategier och får även chansen att byta erfarenheter.

Kursen har samma upplägg som föräldrautbildningen Cope 1-12 år som rullat på i några år.

Föräldrarna får se olika videoinspelningar på situationer/scener som kan uppstå. Det kan exempelvis handla om hur länge man får sitta vid datorn eller vad som händer om man inte kommer hem i tid. I kursen ingår också rollspel och att komma fram till lösningar genom brainstorm. Föräldrarna får också hemläxa.

- Vi är varken undervisande eller rådgivande, men utifrån manualen kan vi tillföra nya tankemodeller. Tanken är dock att kunskapen ska komma från föräldrarna. Tanken är att de i grupp ska diskutera sig fram till olika lösningar, säger Ulla-Karin Forssell.

"Aha-upplevelse"

Stig-Roland Carlzon menar att kursen kan bli en "aha-upplevelse" för många föräldrar:

- Vi vet ju att gränssättningen är viktig, men vi glömmer ibland bort hur viktigt det är även att ge stöd och uppmuntran. Ta fasta på det som är positivt och spinn vidare på det. Välj dina strider!

I Cope-modellen bygger på att basen i en relation ska vara just att uppmuntra och förstärka ett positivt beteende. Längst upp i pyramiden finns gränssättningen. Men kursledarna menar att många föräldrar i dag har pyramiden "felvänd":

- En del familjer hamnar i en ond cirkel av tjatande och bråkande, för att bryta den kan man exempelvis gå den här föräldrautbildningen. Både barnen och föräldrarna blir vinnare, säger Stig-Roland Carlzon.

- Det finns inga problem som är "för stora" eller "för små", det är heller aldrig för sent att börja bygga upp en bra relation till sina barn, säger Anja Hällgren.

Utbildningen är ett samarbete mellan Piteå kommun, Piteå landsförsamling och Sensus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om