För att över huvud taget få sätta upp en byggnad närmare än hundra meter från vatten krävs tillstånd, en dispens från strandskyddet.
Det tummas en hel del på detta bland privata fastighetsägare.
– Tyvärr ser vi det allt för ofta, säger byggnadsinspektör Erik Jonsson vid Piteå kommun.
Ett fall där fastighetsägaren faktiskt riskerar ett miljöåtal har nu kommit till myndigheternas kännedom.
Det handlar om en fritidshustomt ute i Piteå skärgård där fastighetsägaren anmält till kommunen att han planerar sätta upp ett så kallat Attefallshus.
– Det stämmer och för en sådan byggnad behövs inte bygglov, säger Erik Jonsson.
Däremot är fastighetsägaren skyldig att anmäla detta till den berörda myndigheten, vilket alltså har gjorts.
Men någon ansökan om dispens från strandskyddet är inte inskickad till kommunens miljöenhet. Fastighetsägaren har inte heller ansökt om vattenverksamhet för en cirka 50 meter lång och 20 meter bred muddring där mudderingsmassorna planerats ut på strandtomten.
Åtgärden är omfattande och kräver tillstånd av länsstyrelsen.
– Att lägga upp massorna som gjorts i det här fallet kräver marklov även om fastigheten ligger utanför detaljplanerat område, säger Erik Jonsson.
Vid länsstyrelsen konstateras att ärendet kommer att granskas.
– Vi tittar på om det är gjort enligt bestämmelserna eller inte, säger miljöjuristen Johan Lindberg vid miljöskyddsenheten.
Vid Piteå kommun har miljöinspektörer tittat på den aktuella fastigheten som nu alltså är på väg att bli ett ärende.
– Vi är skyldiga att ta det vidare, säger miljöinspektör Therese Berglund.
Hon påpekar att hon kontaktat länsstyrelsen och fått bekräftat att det inte finns någon ansökan registrerad om vattenverksamhet för den aktuella tomten.
– Jag fick i den vevan veta att länsstyrelsens tjänstemän skulle upprätta ett tillsynsärende, säger miljöinspektören.
I dagsläget tittar nu myndigheterna på de ingrepp i naturen som fastighetsägaren genomfört. Både när det gäller muddringen, men även hur muddringsmassorna lagts upp och planerats ut i syfte att jämna ut strandtomten.
Skulle det bedömas att fastighetsägaren begått felaktigheter, skickas ärendet vidare till miljöåklagare som i sin tur tar ställning till om åtal för otillåten miljöverksamhet ska väckas.