Tommys kök försöker anpassa maten

Tommys kök och catering vann upphandlingen på Pite havsbad – men att servera mat som faller flyktingarna i smaken är en svår utmaning. ”Det är en riktig kulturkrock”, säger ägaren Tommy Eriksson.

Gryta. Det är den här portionsförpackade maten som inte faller flyktingarna i smaken. I torsdags serverade Tommys kök och catering chiligryta med biryaniris.

Gryta. Det är den här portionsförpackade maten som inte faller flyktingarna i smaken. I torsdags serverade Tommys kök och catering chiligryta med biryaniris.

Foto: Tommy Eriksson

PITEÅ2016-03-11 19:00

Migrationsverket upphandlade maten och Tommys kök och catering i Piteå hade lägsta anbudet med 134 kronor för en flyktings dagsranson av mat. Pite havsbads bufféalternativ var 15 kronor dyrare.

– Jag är personligen emot portionsförpackningar. På Nordkalotten kör vi buffé till frukost, lunch och middag. Att servera bra mat har man igen. Strular det med maten blir det ofta problem med annat, säger Tobias Lindfors.

Tommys kök och catering har anställt sju personer för matserveringen på Pite havsbad. Enligt ägaren Tommy Eriksson kämpar han och personalen med att tillaga maten så att det faller flyktingarna i smaken.

– Vi ska ha klart för oss att det är förstklassig mat som serveras. Jag äter den här maten till lunch varenda dag. Sedan att smaken inte är som de förväntar sig, det är ett problem, men vi gör vårt bästa för att anpassa maten, säger Tommy Eriksson.

Såsen har plockats bort och matleverantören använder mycket ris, bulgur och linser tillsammans med kyckling, grönsaker, kikärtor, bönor och svarta oliver. Bröd och sallad ingår till varje rätt.

– Vi försöker använda ingredienser från mellanöstern. Jag står och stöter mitt huvud varenda dag för att få det här att fungera. Jag har varit egenföretagare i 15 år och jag lever på att mina gäster är nöjda. Jag tycker det är fruktansvärt att vi står och lagar bra mat och så väljer de att inte äta, säger Tommy Eriksson.

Ett annat problem är när restaurangen har serverat nötkött.

– Då tror dom att det är griskött och då äter de inte alls, säger Tommy Eriksson.

Maten tillagas av Tommys kök och levereras i portionsförpackningar till Pite havsbad. Enligt Tommy Eriksson var det Migrationsverkets rekommendation.

– Det kan vara lite oroligt kring maten och därför gick det inte att ha buffé, säger han.

Tommy Eriksson hoppas att det ska bli bättre allt eftersom tiden går.

– Nu har vi hållit på i två veckor drygt och jag tror att vi kommer att hitta rätt efter ett tag.

Upphandlingen gäller till slutet av maj, sedan ska maten upphandlas igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om