Tomma parkeringar i Stadsberget

Få parkerar i Stadsberget. Som mest är beläggningen 25 procent och nu ska kommunen hyra ut en stor del till arbetsplatser. ”Det är inte en permanent lösning”, säger kommunalrådet Peter Roslund.

Sparas. Minst 140 parkeringsplatser ska finnas kvar som allmänna parkeringar.

Sparas. Minst 140 parkeringsplatser ska finnas kvar som allmänna parkeringar.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-11-30 17:12

Stadsberget öppnade våren 2015 och ersatte det fallfärdiga parkeringsdäcket Löjan. Det fem våningar höga betongbygget med en fasad av ryskt lärkträ har kantats av felberäkningar, förseningar och ökade kostnader. Budgeten på 116,5 miljoner kronor överskreds med 9,6 miljoner kronor. Dessutom fick konstruktionen förskjutas sju meter för att rymma alla 228 platser – stick i stäv med arkitektritningarna om en fri siktlinje från Aronsgatan ned mot Sundsgatan.

Nu kommer nästa bakslag. Mätningar av besökssiffrorna visar att maximalt en fjärdedel av alla parkeringsplatser används.

– När mätningarna utfördes var det 25 procent. Men vi har alla en känsla av att beläggningen ökar nu när busstationen är stängd och vi kan erbjuda motorvärmare i Stadsberget, säger kommunalrådet Peter Roslund (S).

Varför tror du att det är så låg beläggning?

– Det finns ett allmänt motstånd mot att köra in i p-hus om man kan parkera på en markparkering. Tittar du på Coop och Ica Kvantum är det platserna under däcket som fylls sist, säger Peter Roslund.

Men trots den låga beläggningen ångrar inte Peter Roslund beslutet att bygga ett så stort parkeringshus.

– När vi byggde Stadsberget lade vi till nästan 100 platser jämfört med gamla Löjan för att vi ska ha plats att växa. Vi diskuterade även att bygga lite mindre med möjlighet att bygga på när vi blir fler Pitebor men konstaterade att det billigaste och effektivaste är att ta höjd så att vi har tillgodosett parkeringsbehovet i alla fall 10 år framåt. Det innebär att vi har en överkapacitet på parkeringar första åren.

Avsikten med Stadsberget var att det ska användas för allmänheten – men eftersom flera våningar står tomma har kommunstyrelsen nu beslutat att hyra ut parkeringar till arbetsplatser.

– Om vi nu ser att det står tomma platser kan vi tänka oss att hyra ut drygt 50 platser med korta kontrakt. Det sker i avvaktan på att behovet av allmänna p-platser ökar, säger Peter Roslund.

Kommun ska kunna säga upp kontrakten med tre månaders varsel och enligt villkoren bör uthyrningen inte vara på kvällar och helger. Det måste finnas minst lika många allmänna p-platser i Stadsberget som det tidigare fanns i Löjan, det vill säga 140 platser.

P-huset

Sommaren 2013 beslutade kommun att riva parkeringsdäcket Löjan och bygga Stadsberget, en kombinerad mötesplats och parkeringshus. Grundläggningen påbörjades i början av 2014 och huset öppnades i mars 2015, tre månader försenat. Ett år senare stod det klart att kommunen fick bekosta fördyringar på 9,6 miljoner kronor utöver budget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om