Antalet asylsökande till Sverige har minskat de senaste åren och på grund av pandemin väntas den lägsta andelen ansökningar sedan millennieskiftet.
Utvecklingen har bland annat märkts av i Piteå som fått ett kraftigt minskat flyktingmottagande.
– Det är klart att det har gått ned. Som mest tog vi emot 250 personer 2016, plus att vi öppnade boenden för ensamkommande barn på löpande band, säger Anna-Maria Nilsson, avdelningschef på flyktingsamordningen som minskat från 120 till cirka 27 anställda.
Enligt henne har Piteå kommun tagit emot 60 flyktingar i år och nästa år ska Migrationsverket placera 53.
– Sedan kommer det alltid lite mer än det kommuntal vi får. Det handlar bland annat om familjeåterföreningar.
Flyktingsamordningen hyr lägenheter som de sedan hyr ut i andra hand. Enligt uppgift har det minskade mottagandet inneburit att verksamheten stått med ett stort antal tomma lägenheter.
– Just nu gör vi inte det, då vi har sagt upp en hel del lägenheter. Sedan kan det vara så att uppsägningstiden inte har gått ut för alla. Det handlar om tre månader och vissa lägenheter som vi hyrt via PNF har nio månaders uppsägningstid.
Enligt Anna-Maria Nilsson ska flyktingsamordningen hyra 73 lägenheter av Pitebo av vilka 11 står tomma. 14 lägenheter hyrs av andra hyresvärdar av vilka 4 står tomma.
– Självklart försöker vi säga upp lägenheter som vi vet att vi absolut inte behöver. Problemet är att det är jättesvårt att veta exakt vilken konstellation av lägenheter vi behöver och hur många.
Nilsson säger att det är ett problem att Migrationsverket inte tar hänsyn till hur stora de lediga lägenheterna är när de anvisar.
– Är det en stor familj med 7 till 11 personer så placerar de dem fast vi inte har en så stor lägenhet, och Pitebo går inte med på att det flyttar in sex personer i en tvåa.
Flyktingarna får bo i lägenheten upp till två år.
– Direkt vi hittar ett förstahandskontrakt så måste de flytta. Det ställer till det för barnfamiljer framförallt. Direkt de kommit igång med skola och förskola kan de få en lägenhet i en annan by. Det är inte bra att rycka upp barnen igen och föräldrarna har inte körkort.
Flyktingsamordningen har därför vädjat om att familjer får bo kvar i sin första lägenhet och att de tar över den andra istället.
– Men tyvärr har vi inte fått gehör för det, säger Anna-Maria Nilsson.