– Vi har aldrig gjort något liknande tidigare och är absolut emot att man ska lämna huset när man är magsjuk. Vi har råd att betala avgiften också, men det här är en principsak, säger Maria Mitsakis.
Som PT tidigare berättat trädde folktandvårdens skärpta regler i kraft den 15 januari. Patienter måste numera avboka sitt tandläkarbesök senast två timmar innan stängning dagen före. Annars väntar en avgift på 400 kronor – 450 kronor med faktureringsavgiften.
Enda sättet för sjuka att undvika kostnaden är att släpa sig till kliniken med feber, eller ta med sitt kräkande barn till tandläkarstolen. Om personalen bedömer att patienten är för sjuk får man åka hem utan kostnad.
Alexandra Mitsakis, snart åtta år, år hade en tandläkartid klockan 11.20 på fredagen, men blev magsjuk på natten innan.
Mamma Maria Mitsakis berättar att hon ringde så fort hon kunde på fredagsmorgonen, men att få en ny tid utan kostnad var inte möjligt.
– Jag blir så arg, att man ska behöva betala fast man är sjuk och då det är barn det handlar om. Vi ville verkligen markera för dem att: ”Så här kan ni inte göra”.
Maken Christos, som var hemma för vård av sjukt barn, tog med sig både Alexandra och lillebror Andreas, fyra år (också magsjuk) till folktandvården på Piteå sjukhus.
– Han tog spyhinken i ena handen och barnen i den andra. Det räckte med att de visade upp sig i receptionen, personalen ville inte heller att vi skulle komma dit, säger Maria Mitsakis.
Dottern fick istället en ny tid.
– Folktandvården tjänar ju ingenting på det här, det är lika dåligt för båda parter, säger Maria Mitsakis, som menar att alla inte heller har 400–450 kronor att lägga ut.
– Det är väl okej att betala om man missar ett besök, men inte om man blir magsjuk under natten, det är helt oacceptabelt.
Beslutet att införa de nya reglerna motiverades med att sju procent av patienterna inte dyker upp till sin avtalade tandläkartid.
– Om vi skulle få bort de här sju procenten skulle det innebära att 5 000 fler norrbottningar kan få tandvård. Uteblivanden kostade Norrbotten ungefär 20 miljoner förra året, sa Tomas Josefsson, divisionschef för folktandvården i Norrbotten till PT i februari.
Magsjuka är en vanlig förklaring till att patienter inte dyker upp, men Josefsson köper inte det.
– Sannolikheten att jag är sjuk just på den dagen som jag har bokat en tandläkartid är väldigt låg. Ett barn är hos tandläkaren i snitt en dag per år. Hur ofta är ett barn magsjukt? Det är inte väldigt ofta. Man måste ha en fruktansvärd otur om det skulle inträffa samtidigt.