Tjuvar slår till mot Röda korset

Tjuvar är ett stort problem för Röda korset. Många skänkta varor som lämnas utanför Kupan-butiken i Piteå efter stängningstid blir stulna.– Vi uppmanar folk att lämna sina saker när vi har öppet, säger ordförande Ulla-Britt Boström.

Skänkta varor som inte bärs in på Kupan under öppettiderna (som här) riskerar att hamna på avvägar, enligt Ulla-Britt Boström, lokal Röda korset-ordförande.

Skänkta varor som inte bärs in på Kupan under öppettiderna (som här) riskerar att hamna på avvägar, enligt Ulla-Britt Boström, lokal Röda korset-ordförande.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2015-09-09 21:04

Ruljansen är enorm, inflödet av prylar konstant och kundtillströmningen alltjämt på hög nivå.

Röda korsets eldorado i Piteå, Mötesplatsen Kupan, drar in 4,5 miljoner kronor varje år och summan blir smått svindlande med tanke på att varje såld sak snittar 25 till 30 kronor.

– Det är ett berg av varor som våra anställda och volontärer har att hantera, förklarar ordföranden i pitekretsen Ulla-Britt Boström när hon visar runt bland tilltagna kartongfyllda lagerutrymmen.

Genomgångna kollin

Men mycket hade kunnat vara mer. Hjälporganisationen är medveten om att en hel del varor försvinner som lämnats på lastbryggan bakom butiken efter stängning.

– Det stjäls en hel del. Det är ibland väldigt uppenbart att klädpåsar och andra kollin blivit genomgångna, säger butiksansvarige Jan Svärdsudd.

– Folk i omgivningarna talar ibland om en omfattande nattlig trafik och det händer att polisen får tag på folk med stulet gods härifrån, säger Ulla-Britt Boström.

Olika klientel

Närmaste grannen Rickard Granberg vittnar om ett utbrett stjälande.

– Många lämnar ju saker på lastbryggan när Kupan är stängd, på kvällar och helger, och när mörkret lägrar sig kommer det alltid fram någon som förser sig. Det är alla möjliga olika klientel, konstaterar Granberg.

Egen nyckel

– Men vad ska man göra? Och vad ska man göra när någon lämnar två påsar, för att ta en annan påse med sig tillbaka härifrån?, undrar han.

Det har gått så långt att Röda korset utrustat grannen Rickard Granberg med en egen nyckel och omsänder, i mån av tid, har han burit in skänkta varor på den stängda Kupan för att rädda prylarna åt dem de är ämnade.

Det är däremot inte aktuellt med kameraövervakning på grund av regelverket med integritetsskydd.

Nya skyltar

– Allt vad vi säljer omvandlas ju till pengar som går till hjälpverksamhet, påminner Ulla–Britt Boström.

– Och hjälpbehovet är ju enormt, ständigt växande och visst är det viktigt att vi som organisation kan verka utan störningsmoment från tjuvar och stöldligor, säger hon.

Röda korset har tryckt upp nya skyltar med tydliga tidsangivelser för öppethållandet, 08–17 vardagar och 08–14 lördagar.

Fyller 100 år

– Vi informerar också om vad vi inte kan ta emot, exempelvis vitvaror, tv-apparater eller pianon, säger Ulla–Britt Boström.

Ordförande i Röda korset i Piteå passar också på att flagga för ett stort stundande lokalt jubileum.

– Den 6–7 november fyller vi hundra år och det kommer vi att fira rejält den helgen, aviserar hon.

Fakta: Kupan på Röda korset

I verksamheten finns tolv anställda, flertalet på deltid och alla utom en med lönebidrag.

Ytterligare 150 frivilliga är på ett eller annat sätt engagagerade i hjälpverksamheten.

Ulla-Britt Boström tillträdde för ett halvår sedan som ordförande i Röda korsets pitekrets där hon varit engagerad med olika sysslor under flera år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om