I årets industriklass går 28 elever, varav nio tjejer – det kan jämföras med en tjej i årskurs två och två tjejer i årskurs tre. Någonting har alltså hänt.
– Jag tror att det har med den satsningen på teknik som vi gjort för tjejer i årskurs åtta att göra, i någon form så måste det ha gett ringar på vattnet, säger Robert Bergman, yrkeslärare i produktion och maskinteknik.
Det handlar om att tjejer i årskurs åtta i Piteå kommun under de två senaste åren, en vecka direkt efter skolavslutningen, som ett slags sommarjobb fått veta mer om de inriktningar på Strömbackaskolan som ingår i teknikcollage. Bland annat har eleverna fått testa på tekniska moment på det Industritekniska programmet, men också fått träffa andra tjejer som jobbar inom teknik och industri.
Robert Johansson, yrkeslärare inom svetsning, tror också det har att göra med att även tjejerna upptäckt att det går att få ett rätt så välbetalt jobb, direkt efter avslutad utbildning på det industritekniska programmet. Han är övertygad om att trenden kommer att hålla i sig:
– Ryktet sprider sig, någon känner någon som går här och trivs på utbildningen, så söker den eleven också. Men sedan är öppet hus- dagen på lördag viktig, då ser eleverna som kommer hit att det är många tjejer som går här, frågan är väl hur många tjejer som söker nästa år.
”Roligt att svetsa”
Industritekniska programmet är ett treårigt yrkesprogram som ger grundläggande kunskaper om tekniken som används inom industrin i dag. I årskurs två i år har eleverna möjlighet att välja inriktningen svetsteknik eller produkt- och maskinteknik. Efter utbildningen får många av eleverna jobb inom industrin eller på verkstäder där det i dag finns många tekniska hjälpmedel som gör att arbetet inte alls är särskilt fysiskt tungt.
Sofie Hedman, 17 år, gick först på Grans, sedan på Bygg- och anläggningsprogrammet innan hon till sist hittade rätt på Industritekniska programmet.
– Det här känns som någonting jag vill göra, det är jätteroligt att svetsa, säger hon och menar att hon redan jobbar extra på ett familjeföretag inom verkstadsindustrin och ser det som en merit att vara tjej inom den (fortfarande) mansdominerade branschen.
– Man har chans till ett bra jobb när man går ut, säger Marie Karlsson som liksom Sofie trivs på utbildningen och överlag tycker att de praktiska ämnena är roligare än ”pluggämnena”.
– Det är bra med tjejer i klassen, det blir en annan stämning och lugnare, säger Nicklas Jonsson och får medhåll av klasskompisen Emil Larsson.
– Det behövs tjejer i branschen, säger Sara Elvelin, 18 år, som går tredje året och är glad över att fler tjejer hittat till verkstaden.