Det är den initiativrika föreningen som utvecklat Swensbylijda till ett populärt utflyktsmål, där ambitionen har varit att göra området till ett levande hembygdsmuseum.
Och nu slår man upp portarna för tisdagskultur, ett arrangemang som visar hur livet på en gård tedde sig på 1800-talet.
- Vi har haft tisdagskultur under flera somrar och vi har väl någon nyhet i år, men annars bjuder vi som vanligt bland annat på bakning av ljusugnsbröd och hästskjuts. I fjol kom det runt 1 500 personer på fyra tisdagar, berättar Håkan Myrlund, ordförande i Svensby hembygdsförening.
Stjihaga
Swensbylijda är givetvis öppet andra dagar, men på tisdagarna är gårdsplanen bemannat med folk som kan visa och berätta mer om hur man gör en stjihaga, hur man tillverkade takspån och hur en smed jobbade på 1800-talet.I rundlogen, som timrades upp på området 1994, äter Harry och Ann-Marie Lövgren paltlunch tillsammans med Maj-Lis och Kalle Johansson. De har cyklat hit från Bergsviken.
Doft av talltvål
Vid Svensbyåns vatten skrubbar Mimmi Enberg och Clary Andersson mattor enligt konstens alla regler. Det luktar gott av talltvål när skumbubblor flyger i luften.Systrarna Clara och Emma Eriksson tittar på när mattan sköljs i vatten och hängs upp på tork och provar sedan att skura en matta.
- Vi är här för att titta på djuren och för att fika, säger Clara.
Barndomsminnen
Någon som själv skurat mattor på platsen en gång i tiden är Anna Öman, som besöker gården för att väcka gamla barndomsminnen till liv.Hon är uppvuxen på Ön, inte långt härifrån.
- Vi har länge pratat om att åka hit, men det har inte blivit av förrän nu. Det är kul att göra en utflykt och prata gamla tider, säger Karin Göransson.
Ett besök på Swensbylijda blir ett tillfälle för vuxna att minnas och för yngre att se hur det gick till förr.<\c>