Tipsen: Så blir du av med bananflugorna

Varma septemberdagar har skapat gynnsamma förhållanden för bananflugor. Problemen kan snabbt eskalera då honorna kan lägga 500 ägg. Anticimex skadedjursexpert Thomas Persson Vinnersten ger dig tips på hur du blir av med dem.

Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert och biolog på Anticimex. (Arkibild)

Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert och biolog på Anticimex. (Arkibild)

Foto: Anticimex

Piteå2024-09-22 05:30

Bananflugor dras till miljöer med jäsningsprocesser. Flugorna lägger gärna sina ägg bland övermogen frukt, i komposthinken eller i en kasse med pantburkar. Flugorna orsakar ingen skada men kan upplevas som störande.

– Den senaste tidens varma och fuktiga luft har gjort att matvaror, fallfrukt och slattar i tomflaskor snabbt börjar jäsa vilket skapar den perfekta miljön för bananflugorna, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex, i ett pressmeddelande.

Bananflugan utvecklas från ägg till färdig fluga på omkring åtta dagar. En hona kan lägga ungefär 500 ägg under sin livstid, så det går snabbt för ett flugproblem att eskalera konstaterar Anticimex.

– För att undvika en invasion är nyckeln att hålla rent. Då får man bort platserna där bananflugorna vill lägga sina ägg och bromsar förökningstakten. 

Man kan själv göra en enkelt – men effektiv fälla. Den består av en blandning med två delar vinäger, en del vatten och en droppe diskmedel i ett glas.

– Ibland sätter sig flugorna enbart på kanten av glaset och ramlar inte i själva fällan. Så ett bra tips är att lägga en klisterfälla över glaset, så fastnar de direkt på den, säger Thomas Persson Vinnersten.

undefined
En hona kan lägga ungefär 500 ägg under sin livstid, så det går snabbt för ett flugproblem att eskalera konstaterar Anticimex.

Så blir du av med bananflugor:

  • Låt inte disk ligga för länge i diskhon och ta bort matrester direkt.
  • Kasta fruktavfall i slutna påsar.
  • Håll fruktskålen fri från övermogen frukt, eller förvara frukt och grönt i kylen under de varmaste sommarmånaderna.
  • Släng hushållssopor och matavfall varje dag så att rester inte jäser. Håll efter komposten.
  • Rengör returflaskor och förvara dem med locket på eller i tätslutande påsar.
  • Håll rent under diskbänken, vid vattenlås och golvbrunn. Du kan koka upp vatten och hälla ner i avloppet tillsammans med fettlösande diskmedel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!