Tips på energieffektivare boende visas på Stora Nolia

Visste du att du kan tjäna cirka 350 kronor om året på att byta ut dina gamla kyl och frys mot moderna, energisnåla skåp? Sådana spartips kan man få om man besöker det energismarta huset under Stora Nolia.

Några olika lamptyper visas i det energismarta huset. Det går förvånansvärt trögt att få folk att byta till lågenergilampor, trots att man kan spara en del pengar på det, säger Berit Carlsson, Energimyndigheten.

Några olika lamptyper visas i det energismarta huset. Det går förvånansvärt trögt att få folk att byta till lågenergilampor, trots att man kan spara en del pengar på det, säger Berit Carlsson, Energimyndigheten.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2008-08-02 06:00
Huset, som visades redan i maj 2007 på Arcus i Luleå och som PT skrev om då, ingår i Bli energismart-kampanjen från Energimyndigheten, Boverket, Konsumentverket och Naturvårdsverket.
Kylar och frysar tar cirka 24 procent av hushållselen. Spisen tar 13 procent och 20 procent går åt till belysningen. Berit Carlsson, Energimyndigheten, berättar att hela 80 procent av hushållen fortfarande använder konventionella glödlampor. Det går förvånansvärt trögt när det gäller att få konsumenterna att gå över till lågenergilampor, trots att man kan tjäna cirka 500 kronor om året på att byta ut de tio mest använda lamporna mot lågenergivarianten.
Varmare ljus
- En förklaring till att folk håller fast vid glödlamporna kan vara att de första lågenergilamporna som kom ut på marknaden inte var särskilt bra, framför allt hade de ett väldigt kallt ljus. Men numera har de en mycket bättre färgton. Och nu finns det till och med lågenergilampor som går att "dimra", säger Berit Carlsson.
Berit Carlsson avslöjar vidare att en 42-tums plasma-tv drar 60 procent mer energi än en motsvarande lcd-apparat. Elkostnaden för en 42-tums plasma-tv är 8 000-9 000 kronor om året, medan energikostnaden för en 32-tums tv med lcd-teknik bara är 350 kronor. Thomas Johansson, Boverket, informerade om Energideklarationen, "det nya redskapet för att få den nödvändiga kunskapen om byggnaden som helhet, hur huset mår och hur det hushållar med energin".
Från årsskiftet ska alla villor energideklareras, senast i samband med en försäljning av huset. Genom energideklarationen får man veta husets status och vad man kan göra för att sänka energianvändningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om