Det var Piteå kommun som stod bakom arrangemanget genom sin säkerhetssamordnare Linda Sjölund och folkhälsostrategen Helena Lindehag.
- Världshälsoorganisationen WHO har ju utlyst den 1 oktober till seniorsäkerhetens särskilda dag, Samvaron gjorde ett arrangemang ifjol redan men nu ville vi göra nåt mer - och intresset har varit hur stort som helst, berättar Linda Sjölund.
- I stort sett alla som blivit tillfrågade har velat vara med.
Umgänge - och frågor
Nu blev det inte den 1 oktober, eftersom det ju är en lördag, men väl den 30 september. Och Samvaron på Centrumområdet fylldes snabbt av intresserade seniorer i går.
Förutom sedvanligt trevligt umgänge, fanns möjlighet att fråga och få information om det mesta som rör seniorsäkerhet - och vad man kan göra för att slippa olyckor, bränder och sjukdomar.
Sjukgymnasten Cecilia Hietala pratade bland annat om vikten av fysisk aktivitet och gav tips om hur man kommer igång. Dietisten Siv Eliasson Kurkinen bjöd på god nubbesallad och pratade om vikten av att äta ordentligt, samt gav tips på olika nyttiga rätter. Räddningstjänsten pratade brandsäkerhet och polisen om trafiksäkerhet och framkomligheten på bland annat Hamngatan.
- Cykeltrafiken på gågatan är en annan sak som många tagit upp, det är något vi får ta till oss och försöka stävja, konstaterade närpolisen Sara Malm.
Enkla åtgärder
Tomas Berg och Anna Stamblewski från kommunens fastighets- och service-kontor visade exempel på hur man med ganska enkla medel kan förbättra tillgänglighet och säkerhet i den offentliga miljön.
Berg visade en bild från en förskola, helt omöjlig att ta sig in i för en rullstolsburen elev. Med en enkel plåt och en dörröppnare var problemet löst. Toa-skyltar med blindskrift är en annan, enkel hjälp i vardagen.
- Och bara att veta att det finns parkbänkar på väg till affären, kan göra att många äldre vågar gå och handla själva, konstaterade Anna Stamblewski.