Julen och helgerna efter har grävt ett stort hål i kassan för många. För att slippa detta kommande jul och andra högtider kan en ekonomisk genomgång vara lösningen. Den här tiden på året kommer råd från många banker, så även Ikano banken.
Rådet är att planera in en timme i kalendern varje månad, på ett år blir det tolv träningstimmar.
Vid Sparbanken nord har man ett ökat tryck just för tillfället när det gäller pensionen i och med att reglerna för pensionssparandet ändras.
– Ja, när det gäller pensionerna som har vi ett extra tryck just nu, säger Christina Sandsten, marknadschef.
När man ändå pratar om pensionsplaceringar är det också ganska vanligt att man vill ha lite råd om resten av ekonomin.
– Men där brukar det bli en hausse när årsbesked och kontoutdrag i slutet av januari kommer. Då kan man vilja ha hjälp med planeringen av ekonomin.
Så gör du:
Januari: Ta reda på vart pengarna tar vägen
Onödiga småutgifter eller dyra abonnemang. För att förändra behöver du ta reda på nuläget. De flesta banker har bra verktyg som automatiskt sammanställer och kategoriserar dina utgifter.
Februari: Bestäm tre saker som du vill ändra på
Ta fram sammanställningen du gjorde i januari. Reflektera över resultatet. Välj ut max tre saker som du vill ändra på så att det inte blir övermäktigt, gör en plan för hur du ska lyckas med förändringen och sätt igång.
Mars: Följ upp och rensa ut papper
Följ upp resultatet av förra månadens förändringar, sätt in överskottet på ett nyöppnat sparkonto. Sedan är det dags för vårstädning. Nuförtiden lagras det mesta digitalt vilket innebär att du förmodligen kan rensa bort en hel del ekonomipapper. På konsumentverket.se finns en lista på papper du bör spara.
April: Se över sparandet
En gammal tumregel är att alltid spara 10 procent av det du får ut. Bygg först en buffert för oförutsedda utgifter. Se till att ha åtminstone en månadslön på ett separat sparkonto och fyll på bufferten direkt när du har använt den. När bufferten är på plats, öppna ett nytt sparkonto för sparmål som ligger nära i tiden, såsom julklappar, semester eller en ny bil. När du har fyllt upp buffert och målsparande kan du överväga att spara långsiktigt, åtminstone 5 procent av din disponibla inkomst. Sparkonton lär ge låg avkastning de närmaste åren, så välj i stället ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring som du fyller med aktiefonder eller aktier.
Maj: Få pengarna att växa
Kan du spara 20 kronor om dagen i 40 år får du ihop 288 000 kronor. Med 5 procents årlig avkastning blir summan i stället hela 893 100 kronor. Så ägna månadens ekonomiska friskvårdstimme till att läsa på hur du kan få pengar att växa i värde.
Juni: Se över lånen
Hur stora är dina lån i förhållande till tillgångarna? Har du många lån, försök slå samman dem. Vill du öka amorteringen, börja med de lån som har högst ränta. Öka amorteringstakten på bolånen i andra hand. Passa också på att jämföra bolåneräntor och byt bank om du kan få bättre villkor.
Juli: Prata pengar med din partner
Hur mycket ska var och en bidra till den gemensamma hushållskassan? Vad vill ni lägga pengar på? Hur mycket ska ni spara gemensamt? Hur mycket ska var och en disponera för egen del? Med en gemensam syn på pengar minskar risken för konflikter. Se också till att båda är delaktiga i den gemensamma ekonomin.
Augusti: Se över vardagsjuridiken
Dags för årets tuffaste men kanske nyttigaste träningspass – att fundera på vad som händer vid en separation eller ett dödsfall. Ladda ner regeringens lättlästa broschyr ”Familjerätt”, läs igenom det som handlar om äktenskap/sambo respektive dödsfall. Boka sedan tid med en jurist om du behöver du upprätta testamente, äktenskapsförord eller samboavtal.
September: Kolla ersättningen vid sjukdom och arbetslöshet
Gör två snabba kontroller i september. 1) Gå in på ersättningskollen.se, lägg in din lön och se hur stor ersättning du får om du skulle bli sjuk eller råka ut för ett olycksfall. 2) Ta reda på hur mycket du får ut om du skulle bli arbetslös. Uppgifterna får du från din A-kassa och ditt fackförbund. Stärk upp med kompletterande försäkringar eller ökat buffertsparande om du har dåligt skydd.
Oktober: Få överblick över pensionen
Detta kvartal fokuserar vi på att få en stark ekonomi även i framtiden. Gå in på sajten minpension.se, beställ en pensionsöversikt och efter några dagar har du en översikt över ditt pensionssparande.
November: Kolla tjänstepensionen
Tjänstepensionen, som betalas in av arbetsgivare, kan ge dig flera tusenlappar extra i månaden när du går i pension. Om du saknar tjänstepension – begär löneökning på minst 5 procent och pensionsspara på egen hand.
December: Stäm av, belöna dig själv och planera för nästa år
Tid för reflexion. Hur har det gått med de ekonomiska träningspassen? Vad har du lärt dig? Har du ett bättre skydd mot oväntade händelser? Förhoppningsvis har du kommit en bit på vägen, startat en positiv spiral och är inspirerad att ägna en timme i månaden åt ekonomisk friskvård även nästa år.