Man kan börja med att byta ut några viktiga varor som gör skillnad för miljö och människor. En vara man ska undvika så fort som möjligt är potatissorten King Edward. Det är en riktig knöl, eller om man så vill, "en kung som borde störtas". Den är nämligen en av de grödor som besprutas mest i Sverige.
.
Här är ytterligare några tips:
KAFFE:
På kaffeplantagerna används flera giftiga kemiska bekämpningsmedel, som skadar och i värsta fall kan döda, natur, djur och människor. Köper man ekologiskt och rättvisemärkt kaffe gör det stor skillnad för alla inblandade.
.
FRUKTER:
Bananer och vindruvor är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Vindruvor kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades till exempel rester av 20 olika bekämpningsmedel.
Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det vara en bra idé att välja något annat, hävdar Naturskyddsföreningen.
.
MEJERIVAROR:
Om man köper ekologiska mejeriprodukter bidrar man till friskare vatten, färre kemikalier och att fler fåglar och blommor trivs. Det gör stor nytta i Sverige men också i andra delar av världen, som exempelvis Brasilien. Hur då?
Jo, ekokossorna mumsar mest på växter från den egna gården istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet.
.
KÖTT:
Det viktigaste är förstås att minska på köttkonsumtionen, för sin egen skull och för naturen. Men vill man ha kött från gladare djur så väljer man eko-kött. På köpet får man samma viktiga miljöfördelar som när man köper ekologiska mejerivaror. Hittar du inget ekologiskt så är svenskt naturbeteskött också bra, men svenskt ska det vara.
.
Det larmas titt som tätt om att det finns bekämpningsmedel i våra livsmedel, ibland även i ekologiska varor? Hur mycket eko är det egentligen?
– Trots att kemiska bekämpningsmedel inte används på ekologiska odlingar är det svårt att skydda odlingarna fullt ut. Dessa medel sprids i naturen och vissa finns kvar länge. Några av de kemikalierna som hittats är till och med sådana som inte längre används, som DDT. Ekologiska odlingar kan också drabbas av bekämpningsmedel som används på odlingar i närheten, säger Emelie Hansson, agronom och sakkunnig i jordbruksfrågor på Naturskyddsföreningen.