Duon delade på priserna för tredje året i rad

Heidi Nilsson och Johannes Burström la återigen beslag på samtliga pokaler när årets Kanalsim avgjordes i Piteå. "Det var det kallaste jag någonsin har varit med om", säger Johannes Burström som var först i mål.

Liksom i fjol och året innan det vann Johannes Burström Kanalsimmet och Heidi Nilsson tog hem både juniorklassen och damklassen.

Liksom i fjol och året innan det vann Johannes Burström Kanalsimmet och Heidi Nilsson tog hem både juniorklassen och damklassen.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2021-10-16 15:56

I fjol vann Johannes Burström Kanalsimmet och Heidi Nilsson tog hem både juniorklassen och damklassen. I år upprepade duon bedriften i yrande snö.

– Det var det kallaste jag någonsin har varit med om faktiskt. När jag såg snön på morgonen blev jag lite irriterad, men det är spännande med utmaningar. Desto mer extremt det ser ut desto bättre är det tycker jag, det ger som lite klass. Då kan man säga till alla att man har varit ute i snön och simmat, säger Johannes Burström som vann för tredje året i rad.

undefined
Johannes Burström tog sig i mål på tiden 12.59.
undefined
Heidi Nilsson var redo att åka till Luleå för en annan tävling om Kanalsimmet skulle ställas in. Men så blev det inte.

Heidi Nilsson var trea i mål och vann damklassen för tredje året i rad och juniorklassen för fjärde året i rad. Hon var inte lika frusen.

– Det var inte så jätteroligt att vakna upp till det här vädret, men det var inte så kallt faktiskt, säger hon.

Uppladdningen var inte optimal då hon har dragits med en skada.

– Jag har benhinneinflammation, så jag har inte tränat ben på två månader.

Rekordet från 2002 är nio minuter och 34 sekunder. I år tog sig Johannes Burström i mål på tolv minuter och 59 sekunder. 34 sekunder före tvåan Neo Risberg och 42 sekunder före Heidi Nilsson.

– Det är is på våren och på hösten är det oftast varmare i vattnet men kallare när man kommer upp. Det är roligare på valborg när det är ännu mer folk och tittar, men det är alltid kul att vinna oavsett, säger Johannes Burström.

Tolv simmare var anmälda och tio tappra kom till start.

– Det är ganska lite. Vi brukar ha runt 25 och ibland 30 när vi kör på våren, säger Erik Lidström, ordförande i Piteå sportdykarklubb.

undefined
Erik Lidström, ordförande i Piteå sportdykarklubb, var nöjd med att tävlingen blev av.

Han var nöjd med att tävlingen över huvud taget blev av.

– Vi har ju kört Valborgsmässoafton alla år, men i fjol körde vi på hösten på grund av pandemin och i år blev det samma upplägg för att inte missa jubileet, säger han.

undefined
Sjöräddningssällskapet övervakade från sidan.

En av debutanterna för dagen var Pär Fahlman som kom på en niondeplats med tiden 17.01.

Var det första och sista gången?

– Haha, ja skulle tro att det är sista. Men det var egentligen inte så farligt. Jag gruvade mig för kylan, vi har väl inte bästa förutsättningarna. Men det har varit varmt, så det var lite halvkul. En utmaning.

undefined
Tio av tolv anmälda kom till start.
undefined
Många följde Kanalsimmet vid sidan om och följde simmarna genom Badhusparken.

Resultat: 1, Johannes Burström. 2, Neo Risberg. 3, Heidi Nilsson. 4, Anders Strömberg. 5, Carl Abbemo. 6, Fanny Vesterlund. 7, Carl Sundström. 8, Saga Lundmark. 9, Pär Fahlman. 10, Simon Sundén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!