Under våren och hösten besöker avdelningen för Miljö- och hälsoskydd förskolorna i kommunen. En planerad tillsyn utförs vartannat år, den här gången med smitta i förskolor i fokus, någonting som planerades innan coronapandemin inträffade.
– Vi ser vad de har för rutiner. Det råkade sammanfalla med corona, men det finns många andra smittor i förskolan. Allt ifrån löss till magsjuka, säger Marlene Sjölund på Miljö- och hälsoskydd.
Inspektörerna utgår ifrån ett antal punkter som rör rutiner kring bland annat handtvätt och städning, men också handfaten inne på toaletterna.
– Barn kan få med sig ett glas in på toaletten av bara farten och ställa ifrån sig det på handfatet. Då finns risken att något annat barn dricker ur det, säger hon och tillägger att det är bra om barnen har en egen kopp eller får ett rent glas varje gång de ska dricka någonting.
De flesta förskolorna besöktes i våras, men omkring tio stycken återstår.
En av de förskolor som kommunen besökt är Viljans förskola i Munksund. Förskolläraren Sandra Löfqvist är positiv till inspektionerna som genomförs.
– Det är bra att de tittar på verksamheten och att man får veta vad man ska tänka på, säger hon.
Personalen hade själva vidtagit en del åtgärder i början av coronapandemin, så nästan inga förändringar behövde göras efter tillsynen. Redan under våren hämtade och lämnade föräldrarna barnen utomhus och personalen valde att servera maten på förskolan istället för att barnen skulle ta mat själva, någonting de fortsatt med. Barnen vistas också mycket utomhus och tvättar händerna ofta.
Sandra Löfqvist upplever att vanliga förkylningar och magsjuka bland barnen har minskat markant eftersom de tvättar händerna ofta och inte vistas i skolan vid symtom.
– Det blir inte samma smittökning då, säger hon.
Vid minsta symtom på covid-19 skickas de hem från förskolan.
– Man tänkar att jaha, nu ska man ringa föräldrarna igen. Man känner sig som en snorpolis, säger Sandra Löfqvist som själv är förälder och vittnar om att antalet vabbdagar har ökat.
Även personalen måste stanna hemma vid symtom, vilket har lett till en tyngre arbetsbelastning.
– Det blir mycket pussel för att få ihop det. Den största utmaningen med coronapandemin för oss har varit att få till en kontinuitet i verksamheten när det är personal borta, säger Sandra Löfqvist.