Catharina Ljungcrantz anser att det är ett problem att arbetsplatserna upplever att ungdomarna inte är engagerade i sitt arbete och om ungdomarna inte tycker att feriearbetsplatserna är viktiga. Hon tror att mycket av kritiken bottnar i det matchningssystem som används för att tillsätta platserna.
Nära hem
Piteå kommun erbjuder feriearbete inom den kommunala verksamheten till ungdomar mellan 16 och 18 år som söker en ospecificerad ferieplats. Där har de som vill även möjlighet att ange vilken inriktning de önskar att arbeta med. I ett senare skede kommer arbetsplatserna in. Utifrån det matchas ungdomarna till arbeten där närheten till hemmet är en viktig utgångspunkt för att de ska kunna ta sig till arbetsplatsen. Utöver det försöker matchningen göras i största möjligaste mån utifrån de önskemål som de lämnat, om de har lämnat några.
Ser över
– Jag vill poängtera att de flesta ungdomar har gjort ett jättebra jobb men vi tittar på kritiken och vi försöker se över hur vi ska kunna förbättra tillsättningen, förklarar Catharina Ljungcrantz.
Den bristande arbetsmoralen bland ungdomarna tror hon kan bero på att det är ungdomar som hamnat på ställen de faktiskt inte är intresserad av att arbeta på.
– Vi försöker se över hur ungdomarna kan vara mer delaktiga i valet av arbetsplats.
Ett lösning som de tittar på är att vända på ansökningsprocessen. Att de möjliga feriearbetsplatserna kommer in först och som ungdomarna sedan kan söka.
– Jag tror att de skulle tänka till på vad de faktiskt vill jobba med då om de söker platsen själva, säger Catharina Ljungcrantz.
Närheten till hemmet är fortfarande en viktigt del men om ungdomarna själva söker sin arbetsplats innebär det också att de måste ta ansvar för att kunna ta sig till arbetsplatsen, förklarar hon.
Arbetsmarknadsenheten ska dessutom se över hur de kan vara ett bättre stöd för feriearbetsplatserna.
– Alla feriearbetsplatser är jätteviktiga för oss och arbetsplatserna ska inte känna att det är en belastning, säger Catharina Ljungcrantz.