"Tiggeriet är inte organiserad brottslighet"

Förra regeringens hemlöshetssamordnare vill slå hål på myter om kriminella ligor. Enligt Michael Anefur handlar tiggeriet om utsatta personer som försöker överleva när hemländerna sviker dem."Jag tror att vi kommer att få leva med den här situationen under ganska många år", säger han.

Michael Anefur var regeringens nationella hemlöshetssamordnare från 1 januari 2012 till 31 juli 2014. ”Jag blir bedrövad när människor vill förbjuda tiggeriet för att de förfular gatumiljön. Då ställer vi konstiga saker på sin spets”, säger han.

Michael Anefur var regeringens nationella hemlöshetssamordnare från 1 januari 2012 till 31 juli 2014. ”Jag blir bedrövad när människor vill förbjuda tiggeriet för att de förfular gatumiljön. Då ställer vi konstiga saker på sin spets”, säger han.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

PITEÅ2014-10-21 14:55

Det florerar påståenden om att organiserad brottslighet skulle ligga bakom tiggeriet i Sverige. Bland annat har Dagens Nyheter avslöjat att ett antal tiggare i Stockholm betalar "hyra" för sin tiggarplats.

Enligt Michael Anefur (KD), regeringens nationella hemlöshetssamordnare fram till augusti 2014, finns det inget som tyder på att kriminella ligor ligger bakom EU-medborgares tiggeri.

– Frivilligorganisationer och socialtjänsten har hittills inte sett det och inte heller polisen står upp och säger att det skulle vara så, säger han.

Tiggarna samarbetar

Enligt honom är det uppenbart att tiggeriet är organiserat så till vida att grupper reser tillsammans och samarbetar i Sverige.

– Men det är inget brottsligt i det. Sedan finns det säkert någon som utnyttjar någon olycksbroder eller olyckssyster och tvingar dem att lämna i från sig pengar. Det är i så fall enskilda personer som beter sig illa, säger Michael Anefur.

Vidriga förhållanden

Antalet EU-medborgare som tigger i Sverige har ökat de senaste åren. Det rör sig främst om romer från Rumänien och Bulgarien och beräkningen är att mellan 1 000 och 2 000 människor tigger på gatorna varje dag.

– Situationen kommer inte att lösas förrän hemländerna har upprättat ett socialt välfärdssystem som åtminstone är så bra att det inte lönar sig att åka någon annanstans och tigga. Många människor som vi har mött under de här åren kommer från så vidriga förhållanden att man knappt orkar höra det. De bor på soptippar och har inte tillgång till vare sig socialtjänst och pension. De finns inte.

Skickar hem pengarna

Romerna i Piteå som PT har talat med säger att de kan tigga ihop ungefär 100 kronor per person och dag. Enligt Michael Anefur stämmer det överrens med uppgifter från Stadsmissionen i Stockholm.

– Det dom får in här är mer än vad de överhuvudtaget kan drömma om att få in hemma. Man brukar räkna med att de skickar hem två tredjedelar av det dom tjänar. Det går direkt till barnens mat och medicin.

Själv ger Michael Anefur tiggarna en slant om han har pengar över. Det hade han inte gjort för två år sedan.

– När man kommer nära deras situation blir man något mer ödmjuk inför hur fantastiskt bra man har det själv.

Svenskar för förbud

56 procent av svenskarna vill att tiggeri förbjuds. Starkast är stödet bland Moderaternas och Sverigedemokraternas väljare. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av TT. I dagsläget är SD det enda parti som vill göra det olagligt att resa till Sverige för att syssla med tiggeri.

– Utgångsproblemet är att man har en så otroligt dålig situation i hemlandet och det löser man inte genom att förbjuda tiggeriet här. Om det vore den enkla anledningen kunde vi förbjuda fattigdom i Sverige och tro att vi blev av med det problemet, säger Michael Anefur.

FAKTA Tiggeri

Tiggeri är lagligt i Sverige. Det enda som är olagligt är om en tiggare uppför sig så påstridigt att det kan räknas som ofredande eller att polisen får in en misstanke om människohandel, tvingat tiggeri. De flesta tiggare i Sverige är fattiga personer från Östeuropa.  EU-medborgare har rätt att uppehålla sig i Sverige i tre månader utan försörjning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om