Sedan den 1 juli trafikeras Piteås lokaltrafik av kollektivtrafikbolaget Nobina, som nu går under namnet Piteå stadsbussar, med uteslutande elbussar.
Maj Jonsson är en av många pensionärer i Piteå som med åren blivit beroende av lokaltrafik. Hon har ingen egen bil och är besviken över kommunens agerande i lokaltrafikfrågan.
– Vi pensionärer har betalat skatt hela våra liv och får inte ens tillgång till en busstabell. Vi har väl också rättigheter, säger hon.
För Maj Jonsson har avsaknaden av busstabeller drabbat henne hårt. Hon är bosatt i Öjebyn och åker vanligtvis in till Piteå för att uträtta ärenden som inte är möjliga där.
– De digitaliserar allt och utlovar bättre service. Istället särbehandlas vi pensionärer och trycks ned på alla möjliga vis, säger hon.
Maj Jonsson har en smartphone och har testat att söka efter tidtabellerna i den. Trots det får hon den inte att fungera.
– Det går inte att använda sig av smartphones hela tiden, man vill ju att det ska vara pålitligt.
Rebecca Granström, enhetschef på trafik och bygg på Piteå kommun är medveten om kritiken.
Varför har ni plockat bort tidtabellerna i busskurer och på bussarna?
– Skälet till att vi frångår den utskrivna varianten av tidtabellerna är att vi kommer att vilja utveckla trafiken när vi ser ett behov av det. För varje gång vi justerar tidtabellen blir den utskrivna inaktuell och då finns en risk att vi lurar in resenären i någon form av trygghet, eftersom det är källan till information.
Hur får man tag på tidtabellen om man inte har tillgång till internet?
– Antingen kan man besöka stadshuset foajé och be att få den utskriven. Annars kan man gå till biblioteket och få den utskriven av personalen där. Det enklaste sättet är kanske att be någon anhörig om hjälp. Man hittar alla tidtabeller via hemsidan piteastadsbuss.se, förklarar hon.
Appen Travis, som ska användas för tidtabeller och biljettköp, har kritiserats hårt. Rebecca Granström hade hoppats att appen varit fullt utvecklad vid trafikstart den första juli, men berättar att den fortfarande är under uppbyggnad.
– Problemet ligger i det realtidssytem som appen har. Det fungerar inte optimalt och är inget vi hade kunnat förutse innan. Utvecklarna jobbar nu intensivt för att lösa problemet.
Kommunen hoppas att problemet löser sig snabbt och att appen kommer fungera så bra som möjligt i närtid.