Tidsfristen har gått ut

Tidsfristen för rivningen av det brandhärjade huset på Strömsborg har gått ut men kommunen avvaktar. Nu stämmer fastighetsägaren försäkringsbolaget då bolaget inte betalar ut försäkringspengar.

Rivning. En byggställning vid det eldhärjade huset på Strömbsborg vittnar om att fastighetsägaren påbörjat rivningen av huset. Den skulle varit klar den första oktober.

Rivning. En byggställning vid det eldhärjade huset på Strömbsborg vittnar om att fastighetsägaren påbörjat rivningen av huset. Den skulle varit klar den första oktober.

Foto: Annika Lahti

PITEÅ2017-10-02 17:00

Det förkolnade huset på Strömsborg irriterar grannarna. Huset eldhärjades den 2 oktober 2016 och rivningen av huset har blivit en segdragen historia. Den första oktober skulle huset vara rivet men så är inte fallet. Ägaren har påbörjat rivningen men det mesta återstår.

Rivningslovet till huset inkom till kommunen först den 8 september. Fyra dagar senare blev det beviljat. Enligt detta så har fastighetsägaren två år på sig att påbörja rivningen och fem år att avsluta.

– Men det är föreläggandet som gäller och det säger att huset ska vara rivet i september, säger Lars Holmberg, byggnadsinspektör som förstår att förfarandet kan vara krångligt och svårt att förstå.

Föreläggande har högre prio än rivningslovet. Rivningslovet innefattar hur rivningen ska gå till och att det ska följa regelverket.

– Jag hoppas på en lösning. Ärendet tas upp i samhällsbyggnadsnämnden i oktober och jag kan inte föregå det beslutet.

Husägaren dömdes till fängelse i tingsrätten för mordbrand men friades av hovrätten.

Försäkringsbolaget Trygg-Hansa har inte betalat ut några pengar för det totalförstörda huset och tänker inte göra det.

Hur resonerar ni om man är friad i hovrätten men ni ändå inte betalar ut pengar?

– Vi har egna utredare som tittat på fallet. Det är skillnad på en brottmålsrättegång och en undersökning av försäkringsbolaget. Mannen blev dömd i tingsrätten men friad i hovrätten från uppsåt att skada någon annan. Hovrätten har inte tittat på om fastighetsägaren är misstänkt för försäkringsbedrägeri. I det här fallet finns väldigt speciella omständigheter som gjort att vi valt att inte betala, säger Håkan Franzen, expert på boendeförsäkring vid Trygg-Hansa som inte kan uttala sig mer specifikt om fallet då sekretessen hindrar honom.

Trygg-Hansa prövade fallet utifrån civilrättslig grund där bevisbördan är lägre än vid ett brottmål.

– Att bli dömd för brottet i tingsrätt kräver högre bevis. Vi säger bara nej till ersättning om man medvetet tänt på.

Fastighetsägaren har tagit hjälp av jurist och har stämt Trygg-Hansa i ett civilmål.

– Det är kundens rätt. Rättskyddsförsäkringen står för kostnaderna.

Husägaren har påbörjat rivningen av huset själv. En byggnadsställning vid gaveln vittnar om detta plus många säckar med gammalt material på gården.

– Jag har kontakt med en rivningsfirma som ska göra delar av jobbet, säger ägaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!