I tolv år har Gösta Sandberg arbetat som tidningsbud. Med åren har han fått rutin och han kan sitt utdelningsområde.
- Så jag vet var det brukar vara halkigt, var jag ska vara försiktig.
Men det går inte alltid som han tänkt.
Bröt foten
För två år sedan gjorde han sig riktigt illa när han skulle in i ett hyreshus.
- Det var en knöl av is på marken och det var väldigt halt. Tidningen var sen, jag stressade och trampade snett.
Olyckan var framme och Gösta Sandberg bröt foten. Fortfarande lider han av skadan.
- Nu försöker jag ta det lite lugnt när jag kliver ur bilen. Gång- och cykelbuden har broddar, men det går ju inte att gå med dom inne på hårda marmorgolv så jag tror inte många orkar ta av och på dom hela tiden.
Stress
Vissa dagar är risken större att något ska hända, och det är när tidningsbunten är tyngre och större med många olika tidningar.
- När man nyper åt kring den tunga bunten så spänner man sig. Är då tidningen sen så vill man jobba på så fort som möjligt för att inte prenumeranterna ska få tidningen för sent och då är det lätt att man slarvar med att se upp.
Enligt Arbetsmiljöverket skadades sju av tusen 2011, jämför med en på tusen i genomsnittsbranschen.
Stress kan vara en bidragande orsak till att halkolyckorna i olika yrken ökat från omkring 4000 per år under 2007-2009 till 5000 per under 2010 och 2011.
Halkan måste räknas med i riskbedömningen menar Arbetsmiljöverket.
Broddar kan vara en lösning.
- Våra bud har broddar, men det är klart att det är svårt att gå med de inomhus. Vi ska ju inte leva om, säger områdeschef för tidningsbuden i Piteå, Anna-Karin Tervaniemi som hela tiden påminner buden om att lämna in tillbudsrapporter om de halkat eftersom det kan bli skador längre fram.
Nya kängor
Hon sitter med i Arbetsmiljökommittén och där har man länge kämpat för att få bättre skor till buden.
- Nu i år får buden en ny typ av känga som förhoppningsvis har en bra sula. De är ju ute tidigt på morgonen, det är mörkt och oftast osandat.
Piteå har klarat sig bra från fallolyckor enligt henne.
- Visst händer det, men inte så att man skadar sig.
Då tidningsupplagorna minskar ska en omorganisation genomföras för buden. Det tror Anna-Karin Tervaniemi kan minska stressen.
- Vi plockar bort tre distrikt vilket innebär fler bildistrikt och färre gång- och cykelbud. Varje tidningsbud får mer arbetstid, minst tre timmar och det är bra. Man får lite längre tid på sig att dela ut tidningarna.