Tidigare patienter utlovas stora summor

Tomas Ekström försöker få tidigare smärtpatienter att starta upp kliniker i Sverige mot löften om stora inkomster. Själv ser han det som ett PR-trick och har inga förhoppningar om kampanjen ska ge något resultat.

Tomas Ekström hävdar att hans falska marknadsföringskampanj inte är till för att locka fler patienter.

Tomas Ekström hävdar att hans falska marknadsföringskampanj inte är till för att locka fler patienter.

Foto: Kenny Johansson

PITEÅ2018-12-27 14:33

Den 9 juli skrev Tomas Ekström på Facebook att han den 3 september öppnar smärtkliniker inom alla landstingsområden i landet för att "bota 70 procent av alla patienter i sjukvården och ta bort sjukvårdsköerna".

"För dagen har jag klart med kliniker i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland-Härjedalen, Uppsala, Stockholm, Södermanland, Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Halland, Skåne och Blekinge".

Några dagar senare går Tomas Ekström ut med nyheten att han har fått spansk läkarlegitimation. Europa beskrivs som ytterligare en marknad.

"Om man startar med 20 och dubblerar antalet smärtkliniker varje månad hinner vi bota 2 miljoner svenska patienter inom 17 månader och 100 miljoner européer inom 23 månader."

Enligt Tomas Ekström ska tidigare patienter driva smärtklinikerna med honom i bakgrunden och han lovar intresserade astronomiska summor pengar.

"Inkomsten är ruskigt hög, när man är varm i kläderna handlar det om 1,2 miljoner brutto per månad", skriver Tomas Ekström åt en tidigare patient på Facebook.

Någon medicinsk utbildning efterfrågas inte.

"Att bota kroniska smärtor är så enkelt att det kan nästan vem som helst sköta", skriver Tomas Ekström.

Personer som tycker det är för dyrt med 50 000 kronor för hans privata behandling i Uppsala erbjuds rabatterade priser för att bli av med sin värk. Motprestationen är att bli övningspatient till tidigare smärtpatienter som vill öppna eget, och försökskaninerna får i sin tur ange vad de är beredda att betala för att bli "botad för gott."

"Vi har fått in bud på mellan 0-30 tkr. Ju mer man tycker det är värt, desto säkrare blir man erbjuden behandlingen. Den som anger att det är värt 0:- kan dessvärre inte räkna med det", skriver Tomas Ekström den 16 september.

Personer har reagerat på hans rekryteringskampanj och även anmält den till Inspektionen för vård och omsorg. Själv ser Tomas Ekström inga problem med att låta tidigare patienter utföra behandlingen.

– Jag kan delegera till vem som helst att ge lokalbedövning. Det behöver inte vara en sjukvårdsperson. Det kan vara en före detta patient. Det har jag rätt att göra. Men då måste jag se till att patientsäkerheten är fullgod, säger Tomas Ekström till PT.

Hur seriösa är de här planerna?

– De är bara till för att väcka uppmärksamhet. Jag vill att någon ska reagera och om jag skriver så här måste i alla fall någon inom sjukvården börja fundera.

Är det här ett PR-trick?

– Absolut. Jag försöker sticka ut på alla möjliga sätt innan jag går i pension. Jag vill att folk ska reagera och bli provocerade eller vad som helst.

Så det är inte på gång någon ny klinik?

– Nej, det handlar bara om att sticka ut hakan.

Gör du det här för att få mer kunder?

– Jag har höjt priset i Uppsala till 50 000 kronor för att ingen ska komma hit. Jag vill inte ha mer jobb, jag vill ha mindre jobb. Jag vill kunna gå i pension.

Så det stämmer inte att du vill tjäna pengar på det här?

– Jag vill ha någon sorts reaktion, men inga patienter. Jag har en plan nu för att sticka ut hakan ännu mer. Det är att ta en svår smärtpatient som jag känner till i Norrbotten som har kostat landstinget stora summor, på vad jag tycker, är meningslösa operationer. Sedan ska jag låta en veterinär bota patienten vid första besöket och be massmedia följa med och se att en ofarlig behandling botar patienten vid första besöket, säger Tomas Ekström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om