På söndagen gästade Annika Strandhäll Folkets hus i Munksund, då hon var inbjuden att medverka på den lokala föreningens stora jubileum.
– Det var fantastiskt fint att få möjligheten att vara med. Vi fick bland annat en otrolig genomgång av Inger Sjöström. Hon har suttit i källaren och gått igenom alla protokoll från bildandet av klubben fram till nutid, ringat in vilka frågor som varit stora för dem och vad man har bidragit till i form av förändring på olika sätt. Det var otroligt intressant att lyssna på, säger hon.
Annika Strandhäll fick också berättat för sig att socialdemokratiska kvinnoklubben Skuthamn/Munksund gjorde ett försök att bildas redan år 1909, men möttes då av starkt motstånd från männen. Den lades ner redan 1910 men sedan tog man nya tag och 1933 ombildades klubben som nu är en livskraftig dam.
– Inger Sjöström förde fram att de har haft frågor i både stort och smått. Allt från att få in fler kvinnor på listor, barnomsorgsfrågan, kampen mot atomvapen där S-kvinnor var väldigt profilerade både lokalt och nationellt samt kvinnors koppling till arbetsmarknaden. Mycket av detta fortsätter man att kämpa för lokalt än i dag, säger hon.
Under söndagen kom närmare 50 personer till jubileumsfesten.
– Det är jättefint att få vara med och fira. Jag känner stolthet när man konstaterar vad S-kvinnor har varit med om och bidragit till både lokalt och som förbund. Det är så tydligt att vi under de senaste 100 åren har varit kraftigt pådrivande i alla möjliga frågor som faktiskt gjort Sverige till ett av världens mest jämställda länder, säger hon och fortsätter:
– Det har skett både genom vår påverkan internt i partiet men också externt genom opinionsbildning och genom att organisera oss och kräva vår plats i partiet. Varannan damernas var naturligtvis ett oerhört stort genombrott på många håll när vi fick varvade listor, säger hon.
På lördagen var förbundsordföranden med på S-kvinnor Norrbottens höstkonferens på Sunderby folkhögskola i Luleå. Där pratade hon bland annat om det politiska läget nationellt.
– Vi befinner oss i ett speciellt läge där vi ser kvinnors och flickors rättigheter ifrågasättas. Vi har en högerkonservativ politik som stödjer sig på nationalister. I den kontexten är ju S-kvinnor, som Sveriges största politiska kvinnoförbund, en viktigt opinionsbildare, säger Annika Strandhäll.