Det är Camilla Augustsson och Therese Rönnkvist som i höst kommer att ansluta till områdespolisen i Pite älvdal. Båda två kommer från den ingripande verksamheten.
– Det känns jättebra och jag är superpepp, säger Therese Rönnkvist.
Kollegan Camilla Augustsson håller med:
– Det här kan bli något väldigt bra.
Nytillskottens tjänster är utvecklingsplatser som är tidsbegränsade fram till sommaren.
Thorbjörn Ebermark, gruppchef på polisen, berättar att det i nuläget finns fyra ordinarie områdespoliser och att de totalt blir sex med utvecklingsplatserna.
– Det är en form av kompetensutveckling. Vi har ett sådant resursläge nu att man har möjlighet att få bygga på sig erfarenheter och prova på de arbetsuppgifter som finns hos områdespoliserna, säger han.
Blir det en lucka i den ingripande verksamheten?
– Precis. Vi tappar två som är rena ingripande poliser som har haft det som huvuduppgift, men vi har fått ett gott resurstillskott det sista året och vi kommer få fler poliser under kommande år. Vi har en god bemanning i Piteå och Pite älvdal totalt sett, det är därför vi känner att vi har möjlighet att göra det här, säger Thorbjörn Ebermark.
Om läget skulle kräva en omfördelning av resurserna kan utvecklingstjänstgöringen komma att avbrytas. Dock kommer Camilla Augustsson och Therese Rönnkvist fortfarande att ha kvar en del pass inom den ingripande verksamheten under tiden de jobbar som områdespoliser.
Vad lockade med områdespolisen?
– Jag vill gärna jobba mer mot narkotika. Jag tycker det är viktigt, det är ett problemområde vi har. Och att jobba mer med ungdomar, säger Camilla Augustsson.
Hon tillägger att hon gärna vill jobba med strategier mot dessa två i kombination – narkotika i ungdomskretsar.
– På ingripande bygger man relationer men där är det mer snabba ryck. Här blir det mer långsiktigt om man tänker på de unga – att man får lära känna dem lite djupare. Vi ska kännas igen, säger Therese Rönnkvist.
Att jobba med områdespolisen kommer innebära en omställning. De kommer att arbeta brottsförebyggande på ett annat sätt än tidigare och att samverka med andra organisationer, såsom kommunen och skolan, är något de inte jobbat med förut.
– Det känns både utmanande och roligt. Vi kommer få en större förståelse för varför man gör vissa insatser. Då gör man nog också ett bättre jobb, säger Camilla Augustsson.