Therese målar med hjälp av luft

För snart ett år sedan fann Therese Mäki, 18, det hon vill syssla med på heltid, men som just nu är en fritidshobby – airbrushing. Från det att hon lärde sig vad det var har hon varit fast. Hennes fokus är att bli bättre och utvecklas för att senare kunna driva ett eget företag.

Datorer är favoriten att måla, men även mobilskal, gitarr och en soptunna har Therese piffat upp med airbrushing.

Datorer är favoriten att måla, men även mobilskal, gitarr och en soptunna har Therese piffat upp med airbrushing.

Foto:

PITEÅ2014-09-12 06:00

Det är en grådisig söndag som Therese Mäki öppnar dörren när jag knackar på. Hon visar mig till hennes airbrush-rum, ett väldigt litet rum som tidigare var ett sovrum, men som blev omgjort då hon flyttade till en egen lägenhet. Thereses intresse för airbrushing uppstod då hennes pojkvän, som alltid tyckt om motivlack på gamla bilar, visade henne videoklipp på airbrushing.

– Det var i julas min pojkvän visade mig en massa klipp på youtube. Jag fastnade för det direkt och bara någon vecka senare köpte vi en airbrush. Först höll jag till i vardagsrummet när jag airbrushade, men för ungefär fem månader sedan då jag flyttade ihop med min pojkvän blev det möjligt att göra om det här rummet till ett airbrush-rum, berättar Therese.

Framtidsplaner

För tillfället går Therese sista året på Grans Naturbruksgymnasium där hon läser lantbruk med inriktning maskin och airbrush-ingen fungerar som en fritidshobby. I framtiden har hon planer på att starta ett eget företag.

– Tiden till att starta ett företag finns inte riktigt just nu, och så känner jag mig lite för ung också, inte riktigt färdigutbildad om man säger så. Om två-tre år blir nog företagandet aktuellt, säger Therese.

Att jobba med airbrush-ing har dock inte alltid varit planen. Tidigare var Therese inställd på att bli tatuerare, men på grund av ett medfött fel i hennes axel gick den drömmen inte att uppfylla. Det var hennes intresse för att rita som gjorde att Therese fick upp ögonen för att bli tatuerare, så att det inte var möjligt att bli det gjorde inte så mycket då hon hittade airbrushingen, där ritandet också är en vital del.

För det mesta använder Therese datorer och hjälmar som målarduk, men även andra föremål såsom speldosor har fått figurera målarduk ibland och snart ska hon airbrusha en bil, vilket är ett stor steg för henne. Favoritföremålet är dock datorer.

– Datorer har ju en stor platt yta vilket gör att man inte behöver tänka på att skissa motivet på ett visst sätt. En hjälm, till exempel, är ju rund och därför måste man tänka på olika saker för att motivet inte ska se konstigt ut när det är målat på hjälmen. En dator är väldigt enkel att forma på, förklarar Therese.

Utrustning

För att kunna syssla med airbrushing behöver man en del utrustning. Bland annat en airbrush, också kallat luftpensel, som är verktyget man använder sig av när man målar och som namnet antyder drivs den av tryckluft för att reglera färgflödet. Även en kompressor och såklart färg är nödvändigt för att kunna airbrusha.

– Jag har en ganska stor kompressor, men man köpa en särskild för airbrushing. De är ganska små och finns att få tag på på lite olika ställen, typ Biltema och Clas Ohlson. Färgsprutor finns att köpa på olika hemsidor och det brukar oftast följa med de saker som man behöver, till exempel slang, nålar och rengöringsgrejer när man beställer dem, berättar Therese.

Trots att man behöver särskild utrustning för airbrushing tycker inte Therese att det är en speciellt dyr hobby. Hon lägger ner max 500 kr i månaden på de saker hon kontinuerligt måste köpa, vilket inkluderar färg, papper och knivar för att skära ut stenciler.

– I början är det ju lite dyrare då man måste köpa kompressor och sånt, men det är ju en engångskostnad, sen kan man hålla kostnaden nere om man vill. Man behöver inte köpa färg för flera hundra styck, utan det finns bra färg som bara kostar 50 kronor.

Märker sin utveckling

Som med alla andra saker krävs det övning för att bli duktig och för lite mer än ett halvår sedan var Therese nybörjare. För att lära sig hur man airbrushar tittade Therese mycket på filmer på youtube och frågade andra som höll på med airbrushing och såklart testade hon sig fram själv.

– Till en början var det väldigt svårt då jag inte lärt mig reglera utflödet av färgen. När man går nära med penseln ska det ju bli smalt när man målar men trycker man för hårt blir det bara färgstänk och bilden kan förstöras.

– Jag har absolut utvecklats mycket sedan jag började. Något jag skulle vilja kunna göra är verklighetstrogna porträtt, det är ett mål jag har, säger Therese.

Det bästa med airbrush-ing, enligt Therese, är att motivet inte alltid är förstört ifall det blir fel eftersom det kan vara möjligt att bara måla över det och på så sätt kan man vara avslappnad och trygg när man målar. En stor nackdel däremot är då penslarna spottar, vilket är större risk att det sker om man har en mindre bra airbrush eller om man inte har varit noga med rengöringen.

– Man kommer att skrika och vara sur ibland då utrustningen inte vill samarbeta med en. Man får se till att ha tålamod för det kommer vara jobbigt emellanåt, det är också en del i utvecklingen helt enkelt. Något som jag tycker är viktigt för att förbättra sina kunskaper är att ta emot andras hjälp. Varje gång jag har airbrushat något så har jag frågat andra vad jag kunnat göra bättre eftersom de tittar på motivet med andra ögon än vad jag som konstnär gör. Då vet jag till nästa gång vad jag ska tänka på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om