Semlor i olika former finns numer på fik och butiker under stora delar av året. Men fettisdagen, semlans riktiga högtid, är ursprungligen en dag för att ladda inför fastan som startar på askonsdagen. Och vad passar då bättre är en redig vetebulle, fylld med mandelmassa och grädde och toppad med florsocker?
Fem medarbetare från Piteå församling har i år testat semmelutbudet i Piteå. Med stor seriositet har de bedömt bland annat urgröpningar, gräddens sötma eller brist på, mängden florsocker, lockets tjocklek och de bästa proportionerna. De har betygsatt semlorna mellan 1 till 5, både det visuella intrycket, smak och konsistens.
Urgröpningens betydelse
Storleken hade betydelse för vissa men inte för andra. De flesta föredrog små semlor, men inte alla.
– Den får gärna vara stor, bara proportionerna är bra, säger Harry Pihl, volontär.
När själva smakandet började var urgröpningen i brödet en viktig sak som diskuterades.
– Kolla urgröpningen! En sådan här urgröpning vittnar om seriositet, säger Gunnar Vesterlund, kyrkvaktmästare.
– I min värld är urgröpningen viktig. Man använder ju brödet och blandar det sedan i hålet. Det får inte bli för mycket brödsmak, säger Helèn Lundberg, kyrkoherde.
Även mandelmassans sammansättning sattes under lupp.
– Den här var väldigt nötig, säger Helèn Lundberg.
– Man känner knortarna, säger Inga-May Jonsson, volontär.
– Men det är inte ”wow, vilken mandelmassa”, säger Viktor Fredriksson, präst.
Strategi
För att vara riktigt rättvis i sin bedömning hade Harry Pihl en strategi.
– Jag tar en lika stor tugga av varje, säger han och bedömde även från vilken vinkel tuggan skulle tas för att proportionerna skulle bli de rätta.
Ingen av semlorna fick paneldeltagarna att rynka på näsan men däremot förvånades de av utbudet.
– Jag är glad att jag bor i en stad där man kan hitta tio olika semlor, säger Viktor Fredriksson.