Den dåliga mobiltäckningen i delar av Piteå kommun kan handla om att det är för få master i ett område. Dels kanske inte masterna täcker in hela området, dels skaffar allt fler människor smartphones, surfplattor och mobila bredband vilket kan leda till att det blir en överbelastning i näten och kapaciteten räcker inte till, förklarar Hans G Larsson. Samma förklaring hade bolaget när PT beskrev problemet i september i fjol.
Större efterfrågan
Enligt täckningskartan på Telias hemsida förväntas det finnas full mobiltäckning utomhus på Rainer Kemis adress. Något som han upplever inte alls stämmer överens med verkligheten. När Hans G Larsson ser efter i Telias egna system visar det samma sak, det ska inte vara någon störning i det aktuella området. Han förklarar att det är svårt att säga exakt varför mottagningen är dålig på en specifik adress utan att vara på plats och mäta men han har olika teorier vad det kan tänkas bero på.
Exempelvis att efterfrågan blir större.
– Det typiska är att vi dimensionerar nätet efter hur det ser ut i området och hur stor kapacitet som behövs. Om ett område med fritidshus går över till villor, kan man uppleva problem eftersom efterfrågan blir större än den kapacitet som finns, förklarar Hans G Larsson.
Det blir helt enkelt ett ökat tryck, som han uttrycker det, och de har kontinuerliga mätningar hur kapaciteten ser ut. Han förklarar att de hela tiden försöker matcha kapaciteten med efterfrågan som finns men att det handlar om prioriteringar och att processen tar lång tid.
– Vi vill ju naturligtvis att kunder hör av sig till oss. Men man kan inte ta det som en beställning. Får vi in 10 klagomål från ett ställe och 50 från ett annat så är det stället där vi kan hjälpa 50 kunder något vi prioriterar, säger han.
Förbättrar nätet
Precis innan sommaren påbörjade Telia en satsning på att förbättra sina 3G, 4G samt GSM-nät. En del arbete är redan utfört och en del väntas.
– Det är ingen angenäm situation när kunder är missnöjda och inte kan ringa, men det tar tid. Vi har mött det här med den satsning vi gör, säger Hans G Larsson.
Satsningen väntas vara klar 2015.
– Det är inte gjort över en natt och det krävs planering och resurser. Dessutom har vi sagt att vi ska modernisera GSM-nätet. Det bör ju leda till att även Piteå och den här kunden upplever en förbättring, Men vi kan inte säga när det kommer att bli, säger han.
Kunder som upplever problem kan i vissa fall kompenseras.
– Vi kan kompensera vid tillfälliga fel, men inte löpande. Då får man titta på andra alternativt såsom antenner eller andra operatörer, uppger Hans G Larsson.